Szerző: Hlács Ferenc

2016. február 26. 12:00

Töredékére eshet a passzív Wi-Fi fogyasztása

Rendkívül alacsony fogyasztást és nagy hatótávolságot ígér a Washingtoni Egyetem kutatói által kifejlesztett passzív Wi-Fi technológia. A megoldásnak a jövőben különösen az IoT eszközök láthatják hasznát.

A hagyományos Wi-Fi akár tízezerszer kisebb energiaigényű alternatíváját fejlesztették ki a Washingtoni Egyetem kutatói: a "passzív" Wi-Fi-ként emlegetett rendszer nem csak ultraalacsony fogyasztást, de nagy hatótávolságot is ígér.

A Wi-Fi hasznosságát valószínűleg senkinek sem kell ecsetelni, a technológia mára gyakorlatilag a mindennapok elengedhetetlen részét képezi - hátránya ugyanakkor a nem elhanyagolható fogyasztás. Utóbbival a mobileszközök még megbirkóznak, az apró, alacsony energiaigényű, ennek megfelelően pedig kis akkumulátorral felszerelt készülékek azonban kénytelenek más, energiahatékonyabb protokollokra hagyatkozni, például a Bluetooth LE-re vagy a Zigbee-re.

Ennek hátulütője, hogy az eszközök nem képesek kvázi közvetlen internetkapcsolatra, ahhoz egy közbeiktatott egységre is szükség van, például egy PC-re vagy okostelefonra, amely kvázi hidat képez az adott készülék és a router között - a passzív Wi-Fi-vel a szakértők szerint a jövőben nem kell majd hasonló közvetítőeszközökre hagyatkozni.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A frissen bejelentett alacsony fogyasztású megoldás kifejlesztéséhez a kutatók elválasztották a rádiós kommunikáció során használt analóg és digitális műveleteket. Míg utóbbiak energiaigényéből az elmúlt évek során jelentősen sikerült lefaragni, a kommunikáció analóg része, mint a megfelelő frekvenciájú rádióhullámok előállítása, továbbra sem akkubarát feladat. A szakértők ezért ezt egy fix energiaelállatású egységbe szervezték ki, amely egy fali aljzathoz csatlakoztatva sugároz.

A fali egység jelét passzív szenzorok sora továbbítja a hálózatra csatlakozó készülékek felé, minimális fogyasztással, azok pedig a fogott jelen csak a digitális műveleteket végzik el, mint a kódolás vagy a digitális moduláció. A passzív eszközök az analóg egység jelét elnyelve vagy épp visszaverve, egy digitális hálózati switchet használva ezután 802.11b szabványt használó hálózatot hoznak létre.

A kis fogyasztás dacára az apró eszközök akár 30 méter távolságra is képesek eljuttatni a Wi-Fi jelet. Bár a technológia jelenleg csak nagyjából 11 megabites sávszélességre képes, sok hétköznapi feladatra így is megfelel, ahogy az egyszerre kis adatforgalmat produkáló IoT eszközökhöz is.

A mindössze néhány tíz mikrowatt teljesítményű készülékekről a fejlesztők a márciusban rendezett, a hálózati rendszerekkel foglalkozó USENIX szimpóziumon számolnak be részletesen.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról