Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 24. 16:00

Füstbe mehet a Western Digital-SanDisk üzlet

Erősen megingott a talaj a még tavaly bejelentett Western Digital-SanDisk üzlet alatt. Miközben a WD egyik legnagyobb részvényese sokallja a SanDiskért ajánlott árat, a merevlemezgyártó egyik komoly kínai befektetője visszalépett egy közel 4 milliárd dolláros részvényvásárlástól.

Bizonytalanná vált a Western Digital SanDisk felvásárlására tett ajánlata. Hétfőn a merevlemezgyártó egyik legnagyobb részvényese, a londoni Alken Asset Management kérte, hogy a vállalat álljon el a 19 milliárdos üzlettől, ugyanis az összeg jóval magasabb, mint amennyit a flash-alapú tárolóiról ismert SanDisk jelenleg ér. Ezt tetézte, hogy egy nappal később a kínai Unisplendour visszavonta a Western Digital 15 százalékára tavaly tett 3,78 milliárdos felvásárlási ajánlatát. Meghiúsul az üzlet, vagy a WD csak alkudni próbál?

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Alken Asset egyik szakértője a kérést azzal magyarázta, hogy a SanDisk által jelenleg forgalmazott termékek piaca túl gyorsan változik, a flash-alapú konzumer termékek, mint például SSD-k ára rohamosan csökken. Ennek fényében a korábban kialkudott 19 milliárd dolláros ár mostanra indokolatlanul magas. Az Alken Asset álláspontja valahol érthető, mert a flash-alapú tárolók ára valóban meredeken csökken, ugyanakkor a trend nem az elmúlt néhány hónapban kezdődött, tehát ez nem érhette komoly meglepetésként a befektetési elemzőket.

A brit részvényes közleménye után a Tsinghua Unigrouphoz tartozó Unisplendour bejelentette, hogy visszavonja tavaly október elején, még a SanDisk akvizíciójáról szóló megállapodást megelőző befektetési ajánlatát. A kínai befektetők korábban 3,78 milliárd dollár értékben vásároltak volna 15 százalékos részesedést a Western Digitalban. A döntés hátterében állítólag a most esedékes amerikai versenyügyi vizsgálat áll – ezen jellemzően az összes nagyobb értékű, és/vagy komolyabb technológia érintettségű külföldi befektetés átesik, többek között nemzetbiztonsági szempontokat is figyelembe véve.

Csak alkualap?

A kínai befektetők visszalépése után Steve Milligan, a Western Digital elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a tavaly októberben megállapított, a SanDisk egyes részvényeiért darabonkénti 86,5 dolláros összeget így már nem tudják tartani, az új, 78,5 dolláros ajánlattal pedig a 19 milliárdos felvásárlási ár 15,8 milliárdra csökkenne.

Bár a SanDisk egyelőre nem reagált, a Pacific Crest Securities elemzője szerint az egész nem más, mint egyszerű stratégiai lépés, amivel a Western Digital szeretne a korábban kialkudottnál kedvezőbb árat kicsikarni. A merevlemezeket gyártó cég tőzsdei értéke komolyan megsínylette az elmúlt néhány hónapot, tavaly október óta a papírok ára nagyjából a felére esett, melynek a Unisplendour visszalépéséhez is köze lehet.

A kínai befektetőkkel kötött üzlethez a Western Digital tavaly új részvényeket bocsátott ki, melyeket még 92,5 dolláros árfolyamon, az akkori 69 dolláros részvényárfolyamánál nagyjából egyharmaddal többért kínált az Unisplendournak. Ezzel szemben a Western Digital papírjainak jelenlegi értéke kicsivel 40 dollár felett mozog.

A vállalat eredményeire azóta még komolyabban rányomta bélyegét a merevlemezes háttértárak iránti kereslet csökkenése, a flash-alapú SSD-k a folyamatos áresés miatt egyre nagyobb teret nyernek, ezzel rohamosan kiszorítva a HDD-ket. Ugyanakkor ennek korántsem örül minden NAND-dal foglalkozó cég, hisz a Samsung nem rest kihasználni technológiai fölényét.

A dél-koreai vállalat óriási előnyben van konkurenseivel szemben: miközben lassan már a harmadik generációs 3D NAND-dal jelentkezik, addig a többi cég még csak az első generáció piacra dobásán fáradozik. Ebben a cipőben jár a SanDisk is, amely a Toshibával közösen fejleszti saját megoldását.

Jelen állás szerint kétesélyes, hogy lesz-e újabb Western Digital-SanDisk megállapodás. A merevlemezekkel foglalkozó cégnek a túléléshez szüksége van egy fejlett NAND technológiára, miközben a SanDisk számára kapóra jönne a WD vállalati kompetenciája és kiterjedt kapcsolatrendszere. A korábbi pletykák szerint a SanDisk a Micronnal is folytatott tárgyalásokat egy esetleges egyesülésről, így az sem zárható ki teljesen, hogy a kedvezőtlenebb ajánlat után visszaülnek a konkurens tárgyalóasztalához, és a Western Digital végül hoppon marad.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.