:

Szerző: Gálffy Csaba

2016. február 18. 13:30

Nvidia: egészséges a növekedés

Egyelőre sikeresnek látszik a Tegra termékvonal újrapozicionálása, okostelefonok helyett az autóiparra fókuszáló stratégia egészséges növekedést hozott az Nvidiának. Az igazi lendületet azonban a GPU-k adják a cégnek.

Kitűnő pénzügyi eredményekről számolt be az Nvidia a szokásos negyedéves jelentésében. A bevétel a negyedik negyedévben 12 százalékkal, 1,4 milliárd dollárra nőtt, miközben a profit 207 millió dollárra, 7 százalékkal emelkedett.  A befektetők kitörő örömmel vették tudomásul az eredményeket, a cég papírjai a zárás utáni kereskedésben több, mint 7 százalékkal drágultak.

A konzumer GPU-k nagyon jól teljesítettek, a negatív árfolyamhatás ellenére is 21 százalékkal tudott ez a szegmens nőni éves szinten, ráadásul ezt nem csak egy-egy régió generálta, globálisan jó volt a kereslet a grafikus egységek iránt - mondja a cég. A profi kártyák (a Quadro sorozat) szerényebben, 7 százalékkal nőtt és már 203 millió dollárt tesz ki. Az adatközponti termékek (a GRID és a Teslák) együtt 97 millió dolláros forgalmat generáltak, ami 10 százalékos növekedés egy év alatt.

Sikeres lehet a Tegra-csel

A Tegra termékvonallal eredetileg az okostelefonok és tabletek piacát célozta az Nvidia, ez az irány azonban sokéves próbálkozás ellenére sem hozott eredményt. Így (részben kényszerűségből) új stratégiát talált ki a cég, az új Tegrák már az fejlett beágyazott rendszereket célozzák, pont olyanokat, amilyeneket egyre nagyobb számban építenek a gépkocsikba az autógyártók. Az Nvidia időzítése nem is lehetett volna jobb: a digitális műszerfalak és érintős középkonzolok, a beépített szórakoztató rendszerek már most komoly számítási kapacitást igényelnek.

Párosával veszik a Tegrákat az autógyártók - ez a Drive PX2 platform.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ennél is fontosabb azonban, hogy az autókat egyre komplexebb érzékelőrendszerekkel szerelik fel, amelyek nagyban támaszkodnak például a gépi látásra - ehhez pedig tökéletesen illeszkedik az Nvidia GPGPU-s tapasztalata. A Tegrás rendszerekre viszonylag könnyű sávtartó automatikát és egyéb, a vezetést segítő szoftvereket építeni, a logikus kimenet (nyilván) az önvezető autó lesz. Ebben pedig jelenleg a cégnek versenytársa sincs, a többi félvezetőipari szereplő, beleértve az Intelt és a Qualcommot még csak tapogatózik a piacon, míg az Nvidiának már komplex autós SDK-ja is van a piacon.

A Tegrás üzletág egyébként (a mobilos tévútnak betudhatóan) még mindig viszonylag kicsi, a negyedik negyedévben 157 millió dolláros bevételt hozott, ami azonban 40 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti adathoz képest. A forgalomból 93 milliót már az autóipari szállítások adtak, ez robbásszerűen, 68 százalékkal nőtt. Várakozásaink szerint ez a növekedési tempó a következő néhány évben meg is maradhat, ahogy a gyártók egyként fordulnak majd az autós tegrás platform irányába.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.