Szerző: Hlács Ferenc

2016. február 18. 12:30

A riválisoknál is elérhetővé teszi a Gmail funkcióit a Google

Több külső emailszolgáltató fiókjait is használatba vehetik a felhasználók az androidos Gmail appon keresztül, annak fő funkcióival egyetemben. A Gmailify kezdeményezésben a Google ígérete szerint folyamatosan bővül a támogatott szolgáltatók listája.

A maradék okot is elvenné a Google, hogy a felhasználók elhagyják emailszolgáltatásának felületét. A vállalat már tavaly márciusban megnyitotta a Gmail kapuit a konkurens szolgáltatások felhasználói előtt, akik az elmúlt év során már meglévő, nem gmailes, például a Yahoo!-nál vagy az Outlook.comon regisztrált címeikre érkező leveleiket is kezelhették a keresőóriás levelezőjének felületéről. A vállalat most még egy lépéssel tovább megy, és a szolgáltatás funkciópalettájának jelentős részét elérhetővé teszi a külsős címek számára is.

A Gmailify néven futó kezdeményezés csak a cég androidos alkalmazásával érhető el, de igazából szerveroldali megoldás. Az app ugyanis nem az adott szolgáltató email-szerveréhez kapcsolódik közvetlenül nyílt protokollokon keresztül, hanem közbeiktatja a Google-féle szervert. Ez utóbbi gyakorlatilag közbeékelődik az app és az eredeti szolgáltató közé, és nyújtja a Gmailify által ígért funkciókat mint a spamvédelem vagy az automatizált rendszerezés. Az app szempontjából a fiók így szabványos Gmail-fióknak tűnik.

00:34
 

Gmailify: The best of Gmail, without an @gmail address

Még több videó

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A külső fiókokból áthúzott levelek számára a szerveres feldolgozásnak köszönhetően mindezek mellett már a Gmail speciális keresési operátorai is elérhetők az emailek közötti hatékonyabb kereséshez, valamint értelemszerűen az app értesítéseket is küld a beérkezett levelekről. Az alkalmazásban megadott külső fiókok tartalmaihoz a fentieken túl már a Google Now szolgáltatás is hozzáfér, amely az emailek tartalma alapján különböző releváns információs kártyákat dob fel a felhasználóknak. A Gmaillel összekötött külső fiókok természetesen bármikor leválaszthatók teljesen vagy használhatók továbbra is a keresőóriás szolgáltatásán keresztül, ám a Gmailify által kínált plusz képességek nélkül.

A frissen bejelentett funkció egyelőre csak a Yahoo!-s emailnél, illetve a Microsoft Hotmail és Outlook levelezőinél vethető be, a Google szerint azonban a jövőben több más emailszolgáltatóval is bővítik majd a listát.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról