Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
8 x 3 óra mélyvíz a HWSW mobile! második napján: Kotlin, Android, React Native, UX és analitika, Azure IoT Edge + fintech élesben

Okostelefonok figyelhetik a közelgő földrengéseket

Hlács Ferenc, 2016. február 15. 15:21

A közepes erősségű földrengéseket az epicentrumtól tíz kilométerre is érzékelheti a UC Berkeley MyShake alkalmazása. A háttérben futó app a készülék gyorsulásmérőjét használva képes megkülönböztetni a rengéseket a felhasználó mozgásától, ráadásul az akkus üzemidőn sem hagy nyomot.

hirdetés

Újabb kutatók hajtanák igába az okostelefonok kihasználatlan számítási - illetve esetünkben szenzoros - kapacitását. A különböző betegségek kutatása és a globális felmelegedés elemzése után most a földrengések észleléséhez vetnék be az unatkozó okostelefonokat az UC Berkeley egyetem kutatói.

A szakértők egy MyShake névre keresztelt, ingyenesen letölthető alkalmazást adtak ki, amely a készülékek gyorsulásmérőjének segítségével figyeli az esetleges szeizmikus aktivitást. Hasonló, nagy tömegekre támaszkodó, crowdsourcing néven is ismert törekvések már korábban is voltak a földrengések korai előrejelzésére, ezekhez azonban még mindig szükség volt számítógépekhez csatlakoztatható, illetve épületekbe ágyazható elektromechanikus gyorsulásmérőkre. Ezekből az eszközökből egy-egy használható érzékelőhálózat kiépítéséhez néhány száz vagy akár ezer darabra is szükség van, ezek felszerelése pedig komoly erőforrásokat igényel.

A frissen bejelentett megoldással ezzel szemben mindössze egy alkalmazást kell eljuttatni az érdeklődőkhöz, amely aztán a háttéren futva "fülel" a gyanús rezgések után. Az okostelefonok gyorsulásmérője persze számottevően kevésbé pontos mint a dedikált eszközök, ráadásul a folyamatos használat miatti zaj is problémát jelent. Hogy a szenzorok használhatók legyenek, a kutatóknak először egy "zajküszöböt" kellett megállapítaniuk, hogy ki tudják szűrni a telefon egyéb komponensei által keltett téves jeleket. Miután a kutatók több készülékkel egy hónapon keresztül folyamatosan méréseket végeztek egy zárt pincében meg tudtak határozni egy alapzajszintet, illetve azt a minimális szeizmikus mozgást, amely hangosabb ennél az alapzajnál.

A szakértők által tesztelt telefonok mindegyike képes volt érzékelni 5-ös magnitúdójú vagy annál erősebb rengéseket, az epicentrumtól 10 kilométer távolságra. A Richter skála szerinti ötös rezgések egyébként közepes erősségűnek számítanak, amelyek már kárt tehetnek a szerkezetileg gyenge épületekben. A modernebb okostelefonokban már ennél pontosabb gyorsulásmérők találhatók, azokkal akár a 3,5-ös gyenge rengések is elcsíphetők.

A szeizmikus mozgásokat a felhasználó mozgásai közül egy neurális hálózat algoritmusai szűrik ki, amelyek a kapott adatokat korábban rögzített mintákkal hasonlítják össze. Ha egy adott területen belül a MyShake felhasználóinak legkevesebb 60 százalékától érkezik pozitív jelzés egy földrengés kapcsán, az app riasztást ad ki. A kutatók szerint az alkalmazás fogyasztása minimális, az okostelefon akkus üzemidején nem hagy nyomot a szoftver. Ahogy a fejlesztést részletező írásban a kutatócsoport fogalmaz, az app nem fogyaszt többet, mint mikor a telefon "bekapcsolt állapotban van, de nem használják".

A tervek szerint a későbbiekben a MyShake-kel felszerelt okostelefonok hálózatát hagyományos riasztási hálózatokkal is összeköthetik majd, a gyorsabb és pontosabb előrejelzések végett. Ehhez persze komoly felhasználói bázisra van szükség - jelenleg az app a Play Store adatai szerint 10-50 telepítésnél jár. Az alkalmazás ráadásul egyelőre csak Android platformon elérhető, noha a kutatók tervezik az iOS-es verzió kiadását is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Kotlin alapok Androidhoz, Android refaktorálás, React Native gyorsítósáv, UX és analitika, Azure IoT Edge, fintech élesben: alkalmazásfejlesztés banki aggregátor API-ra, itthon először!