Szerző: Voith Hunor

2016. február 10. 11:56

Átfogó portfóliófrissítés a VMware-nél

Számos frissítést jelentett be a VMware desktopvirtualizációs, mobileszköz-menedzsment és identitáskezelő termékeihez. A vállalat továbbra is nagy növekedési lehetőséget lát ezeken a területeken, a folyamatos funkcionális fejlesztés mellett üzletileg az egyik legfontosabb cél az ügyfelek előfizetéses modellbe való folyamatos átterelése.

A VMware bemutatta a Horizon desktop- és alkalmazásvirtualizációs platform 7-es verzióját és az App Volumes alkalmazásmenedzsment-platform 3-as kiadását, továbbá a Horizon felhős változatát, az Airt egy hibrid móddal bővítette, és Workspace ONE néven újramárkázta és frissítette a korábban Workspace Suite néven futó BYOD platformját. Az újdonságok az első és második negyedévben kerülnek kereskedelmi forgalomba, cikkünkben a főbb fejlesztésekből szemezgettünk.

Desktopok szinte azonnal

Az új Horizon 7 (és Air) legnagyobb horderejű újítása a korábban Project Fargo néven futó virtuálisgép-klónozó-terjesztő megoldás "élesítése", Just in Time Delivery néven. A funkció segítségével rövid idő alatt nagyon sok új virtuális gépet lehet létrehozni és beüzemelni egy-egy szülőnek (parent) kijelölt VM forkolásával. Azért nem klónozásával, mert a gyerek (child) VM-ek szükségszerűen nem teljes másolatok – egyedi azonosítókkal (MAC, UUID) és beállításokkal rendelkez(het)nek, de ez nem kötelezően van így.

A koncepció szerint a Project Fargo nem a hagyományos, perzisztens VDI-megoldásokat váltja ki, nem ide szánja a VMware. A cél olyan eldobható, gyorsan felálló-gyorsan törlődő asztali környezetek kiszolgálása, amelyekben a felhasználónak jellemzően csak kevés alkalmazásra van szüksége. Ebben a koncepcióban a perzisztencia az alkalmazás szintjén van jelen, abba bejelentkezve a felhasználó hozzáférhet a szükséges eszközeihez, maga az asztal azonban nem hordoz jelentősebb értéket.

A VM-forkok a szülő háttértár- és memóriainformációira építenek, a kiinduló állapothoz képesti összes változás delta tárolókra kerül, az operációs rendszer és az alkalmazások frissítését pedig nagyon erőforráskímélően, a szülő VM-en lehet megvalósítani. Az így készített VDI-k a felhasználók kijelentkezésekor mennek a süllyesztőbe – természetesen személyes információk nem vesznek el, hiszen azokat a rendszer a saját fiókjukba menti. Persze így a VM-ek frissen tartása is kevesebb munkát igényel, elég a néhány kiválasztott példánnyal foglalkozni, a belőlük létrehozott "másolatok" mindig az aktuális szoftververziókat és beállításokat fogják tartalmazni.

Felhős menedzsmentfelület

A Horizon Air Hybrid Mode egy szintén korábban bétaként is kipróbálható fejlesztés, a Project Enzo kereskedelmi, éles kiadása. Ezt a VMware előre integrált infrastruktúramegoldásokhoz (hyper converged infrastructure, HCI), vSAN-kompatibilis csomópontokhoz ajánlja, a szolgáltatásban a menedzsmentplatform (Cloud Manager) mellett a Horizon kliensszoftver licence is helyet kapott.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A VMware publikus felhőjében (vCloud Air) futó felület egyetlen központi adminisztrációs "irányítótoronyként" szolgálhat, és a szűzen csatlakoztatott eszközökön a beüzemeléstől az AD konfiguráción és a VDI-poolok kialakításán át az alkalmazások meghatározásáig és a házirendek kijelöléséig mindent el lehet végezni.

A központosított adminisztráción felül – nevéből adódóan – egy hibridfelhős desktop- és alkalmazásvirtualizációs környezet megvalósítását teszi lehetővé, teljes átjárást biztosítva a Horizon Air (a VMware hosztolt desktop- és alkalmazásvirtualizációs szolgáltatása) és a helyi VMware-környezet között. Az üzemeltetők így igény szerint szerint (felhasználószám, terhelés függvényében), transzparensen skálázhatnak a helyi kapacitáson felül is.

A Hybrid Mode felhasználónként havi 18 (named) vagy 30 (concurrent) dollárba kerül, az a vCenter, vSAN és vSphere licenceket is magába foglalja. Ha azok már megvannak, kicsivel olcsóbb, 16 és 26 dollár. A minimális előfizetési mennyiség 100 darab, az indulás márciusban várható.

Mobiloptimalizált médiaprotokoll

A VMware egy H.264-alapú protokollt is bejelentett. A hangzatos nevű Blast Extreme funkcionálisan nem tud többet, mint a jól ismert PCoIP, de alacsonyabb erőforrásigénye és magasabb hibatűrési mutatója miatt a cég szerint sokkal hatékonyabb annál.

A VMware a fejlesztés során elsősorban az olcsó vékonyklienseket és a mobileszközöket tartotta szem előtt, utóbbiakon videós tartalom esetén akár kétszeresére is nőhet az üzemidő az ígéret szerint. Az adatforgalom UDP-n zajlik, TCP fallback lehetőségével, és a Blast a belső mérések alapján akár húsz százalékos csomagveszteség mellett is fogyasztható tartalmat képes a képernyőre varázsolni. Az új protokollt az egyes desktop poolok definiálásakor lehet beállítani, a fallback lehetősége (PCoIP-re) természetesen adott.

App Volumes 3.0

Számos új funckióval bővült a VMware alkalmazásmenedzsere is, elsősorban az üzemeltetők dolgának könnyítésére. Az új verzióban jelentősen egyszerűsödik az alkalmazáscsomagok (App Stack) kezelése, immár lehetőség lesz egyes appok "kikapcsolására" (App Toggle) is. Így a korábbinál finomabban lehet szabályozni a felhasználóknak telepített csomagok tartalmát, anélkül, hogy egyedi esetekben új App Stackeket kéne létrehozni.

Ez egyrészt erőforráskímélőbb, másrészt üzemeltetőbarátabb megoldás is – kevesebb alkalmazáscsomag adminisztrációjára kevesebb időt kell fordítani. Fontos, hogy ez a kapcsoló ténylegesen a telepítésengedélyre van hatással, nem csupán eltüntet az érintett felhasználók elől egyes appokat. Ez biztonsági szempontból is előnyös, egy esetleges sérülékenység esetén kevesebb lehetőség adódik a támadó számára. A hármas verzióban továbbá az App Stackeket több vCenterhez hozzá lehet rendelni (Multizone).

Az AppCapture-rel alkalmazásokat lehet AppStack formátumba önteni, az új funkció pedig AppIsolation néven integrálja a ThinApp technológiát is. Ez automatizált módon gondoskodik arról, hogy az AppStackbe behúzott szoftver az esetleg szükséges futtatókörnyezetével együtt az alkalmazáscsomagban is hordozható maradjon. A VMware egy új, egységes adminisztrációs konzolt is bevezet (UAC), amihez egy új API-készlet is társul (Integrated App and User Management Platform).

Workspace ONE

A VMware mostantól új néven futó BYOD platformja (Airwatch, Horizon, Identity Manager) is kapott néhány új fejlesztést. A vállalati alkalmazáskatalógus immár natívan elérhető Android, iOS és Windows 10 operációs rendszereken is (utóbbi esetben a nemrég megjelent Windows Business Store-t is támogatja a két nagy mobilos alkalmazásbolt mellett) a szokásos webes felület mellett.

A mobileszköz-menedzsment (Airwatch) és az identitáskezelő API-szintű összeköttetést kapott (így a jövőben nem feltétlenül szükséges minden mobileszközt tanúsítvánnyal ellátni), és egy közös Active Directory kapcsolatottal is megelégednek. Az Identity Manager ügyfelei a VMware saját, Kerberos-alapú kulcselosztóját (KDC) és felhős vagy helyben futtatható tanúsítványkibocsátóját is használhatják, így az eszközök hozzáféréskezelése teljesen az ökoszisztémán belül tartható.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.