Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
8 x 3 óra mélyvíz a HWSW mobile! második napján: Kotlin, Android, React Native, UX és analitika, Azure IoT Edge + fintech élesben

Leszámol a kártékony hirdetésekkel a Google

Hlács Ferenc, 2016. február 05. 15:20

Hamarosan a hamis letöltésgombokat és egyéb félrevezető beágyazott tartalmakat felvonultató weboldalakat is blokkolja a Google, Safe Browsing kezdeményezésének keretei között.

hirdetés

Felveszi a kesztyűt a félrevezető tartalmakkal szemben a Google, a keresőóriás a jövőben blokkolja azokat a weboldalakat, amelyek a felhasználók számára potenciálisan félrevezető, veszélyes beágyazott tartalmaknak adnak otthont. A vállalat először tavaly novemberben jelentette be, hogy a Safe Browsing kezdeményezésének ernyője alatt immár a különböző, a felhasználók megtévesztését szolgáló, social engineering támadások ellen is védelmet biztosít - ezt a védvonalat terjeszti ki a vállalat most a félrevezető beágyazott elemekre is.

Az egyes weboldalakon feltűnő, villogó "Download" vagy "Play" gombnak álcázott hirdetéseket valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. Utóbbiakból sokszor akár három-négy darab is feltűnik a valódi letöltésgomb környékén, félrecsúszott kattintásokra vadászva. Ugyancsak félrevezetők lehetnek a különböző rendszerüzeneteknek álcázott beágyazott tartalmak, amelyek különböző "hiányzó" pluginek vagy frissítések telepítését ígérik a felhasználóknak, hogy aztán potenciálisan kártékony oldalakra továbbítsák őket vagy épp jelszavakat vagy más személyes adatokat csaljanak ki tőlük.

A Google a Safe Browsing keretei között a jövőben a fentiek mindegyikére vadászik majd, és ha egy oldalon hasonlót talál a korábbi gyakorlatból megismert, vörös hátterű üzenettel figyelmezteti a felhasználót a lehetséges veszélyre, illetve felajánlja számára a visszatérést az előző oldalra. Miután a hasonló megoldások, különösen a hamis letöltőgombok még néhány nagyobb, nemzetközileg is széles körben ismert oldal felületén is megtalálhatók, így senki ne lepődjön meg, ha következő hetekben belefutna a Google üzenetébe.

A keresőóriás lépését a legtöbben valószínűleg pozitívan fogadják majd, az az adatlopások visszaszorításában is szerepet játszhat - a weboldalak üzemeltetőinek ugyanakkor meggyűlhet a baja a vállalat szigorított védvonalaival, főleg ha a problémás beágyazott tartalmak esetében különböző harmadik felek által kiszolgált hirdetésekről van szó. A Google nekik az alábbi, többek között a social engineering vagy adathalász támadásokra vonatkozó oldalán kínál segítséget. A Safe Browsing új funkcióit a cég a tervek szerint fokozatosan, a következő néhány hétben aktiválja.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Kotlin alapok Androidhoz, Android refaktorálás, React Native gyorsítósáv, UX és analitika, Azure IoT Edge, fintech élesben: alkalmazásfejlesztés banki aggregátor API-ra, itthon először!