Szerző: Gálffy Csaba

2016. január 29. 17:31

Bezárja mobil backendjét a Facebook

Bezárja a Parse mobile backend as a service (MBaaS) szolgáltatását a Facebook - jelentette be hirtelen a fejlesztőcsapat. A váratlan bejelentés élét némileg tompítja, hogy egy évnyi türelmi időt ad a Facebook a migráláshoz, a Parse Server forráskódját pedig megnyitja.

A Facebook még 2013-ban vásárolta fel a Parse-ot, az akkor kétéves felhős mobil backendet. A startup egy olyan platformszolgáltatást nyújtott, amellyel a mobilos fejlesztők nagyon egyszerűen készíthettek backendet a mobilappok mögé, anélkül, hogy a komplex infrastruktúra üzemeltetésével, a szerverek, hálózat, tárolók, adatbázisok és egyéb kellékek felügyeletével, frissítésével, menedzselésével, skálázásával kellene foglalkozniuk (igen, tényleg ennyi probléma van a backenddel).

A bejelentés szerint a Parse szolgáltatásai 2017 január 28-ig, tehát pontosan még egy évig lesznek elérhetőek, ez elegendő idő ahhoz, hogy az MBaaS-ra támaszkodó alkalmazásokat már szolgáltatásra portolják a fejlesztők, bár ez a feladat egyáltalán nem lesz egyszerű. Szerencsére ehhez nyújt némi segítséget a Parse, elkészült ugyanis egy adatbázis-migrációs eszköz, amellyel a Parse-ban tárolt adatok átvihetőek bármely MongoDB adatbázisba - bónusz, hogy a migráció során a Parse API-k az új adatbázissal is működni fognak, így az átállás transzparens lehet a felhasználók és az app számára.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ennél is érdekesebb, hogy a fejlesztők nyílt forráskóddal kiadják a Parse Servert, amely lehetővé teszi, hogy a Parse API-kat saját Node.js szerverről kínáljuk, kivéve a push üzeneteket, és a Parse-féle analitikai és konfigurációs megoldásokat. A projekt GitHubon elérhető és a jövőben akár új életet is kezdhet szabad szoftveres backend-megoldásként. A migrációhoz a Parse részletes leírást is mellékelt, ez itt érhető el.

Kisebb pánikot okozott

Amikor a Facebook felvásárolta a Parse-ot, az általános várakozás az volt, hogy a szolgáltatás immár biztos háttérrel fejlődhet tovább, a Facebook pedig bőséges támogatást ígért a fejlesztéshez. Az eredeti tervek szerint egyébként a Parse idővel integrálódott volna a Facebook bizonyos szolgáltatásaival, mint az Open Graph, a Facebook Login és egyes fejlesztők eszközök. Nem tudni, hogy a hirtelen döntés mögött milyen stratégiai megfontolás állt - ez pedig komoly pánikot okozott ma a mobilfejlesztők körében.

 

 

Nem véletlen, hogy a Google azonnal igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a cég által felvásárolt másik MBaaS, a Firebase a cég teljes támogatását élvezi és folyamatosan fejleszti. A hirtelen jött bejelentésre egyéb reakció még nem érkezett, de várhatóan a Parse-menekültek fogadására több MBaaS is felkészül majd és migrációs eszközöket illetve dedikált csomagokat kínálnak majd a felhő nélkül maradó appok számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról