Szerző: Hlács Ferenc

2016. január 28. 12:56

Visszafogott növekedés, borús kilátások a Samsungnál

A félvezetők hajtották a Samsung tavalyi utolsó negyedévét, a vállalat szinte minden más területen csökkenő bevételről számolt be az egy évvel korábbi eredményekhez képest. A vállalat idén csökkenő keresletet vár, noha a tévék piacára a nyári Olimpia jó hatással lehet.

Szerény növekedésről számolt be a Samsung frissen kiadott, a 2015-ös év utolsó negyedéves eredményeit taglaló jelentésében, a vállalat továbbá előrejelzése szerint idén több területen is mérsékelt eladásokra számít. A koreai gyártó, mai árfolyamon számolva 44,2 milliárd dollárnak megfelelő koreai wonos bevételt könyvelt el, ez valamivel több mint 1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi eredményeket. Üzemi nyereség terén az előrelépés valamivel látványosabb, az ötmilliárd dolláros összeg 2014 utolsó negyedévét 16 százalékkal múlja felül. A cég profitja 2015 zárónegyedében 2,68 milliárd dollár volt.

A félvezetők mutatják az utat

A vállalatot lényegében a félvezetőkkel foglalkozó részleg húzta, konzumerelektronikai, valamint informatikai és mobilkommunikációs üzletágai is érezhető visszaesést mutatnak: a televíziók és monitorok eladásaiból származó bevétel a tavaly előtti zárónegyedévhez képest 4,3 százalékkal mérséklődött, 7,77 milliárd dollárra, de a teljes konzumer részleget tekintve is három százalékos csökkenés tapasztalható. Utóbbi a 2015 Q4-es időszakban összesen 11,5 milliárd dollárt gyűjtött be, igaz az ebből származó, nagyjából 680 millió dolláros üzemi nyereség komoly előrelépés a jelenlegi árfolyammal számolva 149 milliós eredményhez képest, amelyet 2014 végén jelentett a cég.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az informatikai eszközökkel és mobilkommunikációval foglalkozó részleg ugyancsak csökkenő bevételről számolt be, amely az egy évvel ezelőttihez képest, bő 5 százalékos visszaesés után 20,7 milliárd dollárnál állt meg. Ebből mintegy 19,96-ért feleltek a mobilkommunikációs eszközök.  Az üzletág üzemi nyereség terén mindenesetre szintén tudott nőni, a cég közel 14 százalékos gyarapodás mellett 1,85 milliárd dollárnak megfelelő összegről számolt be.

Az egyetlen, bevétel terén is egészséges növekedést produkáló részleg a félvezetőket és kijelzőpaneleket tömörítő Device Solutions (DS), amely az egy évvel ezelőtti eredményt mintegy 11,5 százalékkal megelőzve közel 16,4 milliárd dollárt termelt. A részleget egyértelműen a félvezetők (memória, képérzékelők és alkalmazás-processzorok) vitték a vállukon, mintegy 24 százalékos növekedéssel, amely hajszállal kevesebb mint 11 milliárd dolláros bevételt jelent. A félvezetők által termelt üzemi profit (2,3 milliárd dollár) is tudott nőni, igaz az előző évhez képest csak szűk 4 százalékkal. A cég szerint a növekedésért a kategórián belül is a DRAM és NAND termékek feleltek.

A DS ugyanakkor a félvezetők szép teljesítményének dacára veszteséges, az ágazatot a kijelzők tartják vissza, a panelekből származó bevétel csaknem 7,4 százalékkal konszolidálódott, 5,4 milliárd dollárra. A panelekre vonatkozó üzemi nyereség több mint 36 százalékot zuhant, azaz kevesebb, mint 249 millió dollárra mérséklődött. A zuhanásért elsősorban az LCD panelek felelnek, de az OLED modellek is kivették belőle a részüket, amelyeket a cég bár nagyobb darabszámban adott el mint egy évvel korábban, az átlagos eladási ár csökkenését nem tudta kompenzálni.

Mérsékelt évre számít a gyártó

A koreai vállalat idén több területen is további lassulásra számít. Ezt a tervek szerint félvezetők terén az olyan értéknövelt eszközök, mint a nagy sűrűségű szerveres DRAM előtérbe helyezésével próbálja majd ellensúlyozni a cég, a kijelzőpaneleknél pedig az LCD-k esetében a nagyméretű, illetve hajlított modellekre, OLED-nél pedig az új alkalmazási területekre, például autós, tükörbe épített vagy áttetsző kijelzőkre helyezi a hangsúlyt.

A cég a mobileszközök, okostelefonok terén sem vár erősödést, a bevételeket 2016 során a termékmix fejlesztésével próbálja majd növelni. Hasonló a helyzet a televíziók és háztartási gépek terén is, a 2016-ra jósolt szerény érdeklődést a cég a prémium készülékek előtérbe helyezésével tervezi ellensúlyozni - a tévék terén ugyanakkor a cég az idei Olimpiának köszönhetően számít némi fellendülésre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról