Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Végleg búcsút int az OEM egereknek a Logitech

Hlács Ferenc, 2016. január 25. 12:30

Kivonul a PC-k mellé csomagolt, más gyártók logóival fémjelzett egerek piacáról a Logitech. A gyártó a jövőben a gamer kiegészítőkhöz hasonló, növekedést ígérő területekre helyezi a hangsúlyt.

Hivatalosan is befejezte az OEM egerek gyártását a Logitech. A vállalat még tavaly jelentette be, hogy nem készít több, jellemzően a különböző PC-gyártók termékei mellé csomagolt, azok logójával felcímkézett egeret, most pedig végleg bezárta az üzletágat. A lépést a piac folyamatos zsugorodásával indokolta a cég, amit egyébként a Gartner januári adatai is megerősítenek: a PC-piac öt negyedéve konstans visszaesést mutat, még a karácsonyi időszak sem igazán dobta meg az eladásokat, eltűnt a terület szezonalitása.

A tavaly decemberben zárult üzleti negyedévben a Logitech teljes OEM termékpalettája a bevétel kevesebb mint 4,5 százalékáért volt felelős, utolsó, más cégek termékeihez csomagolt egerein a gyártó tavaly decemberben adott túl, ezzel teljesen kiürítve készleteit - nem lenne meglepő, ha lassan a maradék, egyébként rendkívül vékony árréssel kínált OEM perifériák is lekopnának a Logitech palettájáról.

A legkomolyabb növekedési potenciállal jelenleg a különböző videokonferenciákhoz használt és hasonló kollaborációs eszközök, a tabletes kiegészítők, hordozható hangszórók, illetve nem utolsó sorban a gamer perifériák jelentik, beleértve a játékosoknak szánt egereket, billentyűzeteket, kontrollereket, headseteket és más kiegészítőket. Az OEM üzletág térvesztését jól mutatja, hogy az általa termelt 26,5 millió dollárhoz képest a  növekedőként elkönyvelt kategóriák az AnandTech szerint a cég előző üzleti negyedévében közel 225 millió dollár bevételt termeltek a vállalatnak, a hagyományos eszközök pedig valamivel kevesebb mint 369 millió dollárt hoztak.

Az irodai hardverek következő körös frissítésekor tehát már minden valószínűség szerint nem a Logitech által tervezett egér kerül majd az íróasztalra, ijedtségre azonban nincs ok, a vállalat saját márkás egerei továbbra is a piacon maradnak, és a cég is megtartja helyét a hasonló beviteli eszközök gyártóinak élvonalában - sőt, egyes termékei továbbra is kaphatók lesznek majd PC-k mellé csomagolva, igaz saját márkanév alatt.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.