Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Bekeményít a VPN-ezőkkel szemben a Netflix

Voith Hunor, 2016. január 15. 12:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A streaming szolgáltató az eddiginél sokkal határozottabban fog fellépni a régiókorlátozást megkerülőkkel szemben. Kegyetlen szankciók nem lesznek, csupán a VPN-es elérés nem fog működni.

hirdetés

Miután a Netflix múlt héten megháromszorozta globális piaci jelenlétét (190-re növelve a műsorterjesztésbe bevont országok számát), és ezzel Magyarországon is elindította havidíjas streaming szolgáltatását, a cég most kevésbé jó hírrel borzolja a műszakilag felkészültebb felhasználók idegeit. A friss bejelentés szerint a Netflix az eddiginél sokkal jobban ráfekszik a VPN-t vagy proxyt használók kiszűrésére, így lép fel a régiókorlátozások kikerülése ellen.

A lépésnek egyébként voltak előjelei, a TorrentFreak információi szerint néhány érintett VPN-szolgáltató már december közepén kapott erre utaló felhasználói visszajelzéseket, de a Netflix akkor még azt nyilatkozta, nem változtatott ellenőrzési gyakorlatán.

A cég valószínűleg azért döntött a szigorítás mellett, mert a terjeszkedés miatt a korábbinál sokkal több szerzői jogvédelmi szervezettel és ilyen feladatot is ellátó hatósággal kell egyeztetnie és együttműködnie. A lényeg, hogy a Netflix (ugyanúgy, mint a tévécsatornák) területi alapon licenceli a különböző filmeket és sorozatokat, ennek megfelelően az egyes országok között jelentős eltérések vannak az elérhető tartalom mennyiségében.

E különbségeket a Netflix által kialkudott licencfeltételek okozzák, a cég igyekezett (logikus módon) a tartalom elérhetősége és annak ára között jó kompromisszumot kihozni, ezt tükrözi a ma elérhető kínálat. A jogtulajdonosoktól függő régiókorlátozások betartatása pedig a Netflix feladata, így a szabályokat kijátszók miatt is hozzá futnak be a kiadók, stúdiók, forgalmazók panaszai. Ha pedig a vállalat távoli célja a megkülönböztetés nélküli, egységes tartalomszolgáltatás, egyelőre játszania kell a jogtulajdonosok által diktált játékot.

A Sony Pictures Entertainment informatikai rendszerének 2014 végi feltörésekor nyilvánosságra kerülő dokumentumok között voltak netflixes tárgyalásokkal kapcsolatosak is. A cég már akkor kritizálta a Netflixet a laza ellenőrzési gyakorlat miatt, valamint azért, mert olyan fizetési lehetőséget (PayPal) is felkínál, amely megnehezíti a régiókorlátozás érvényesítését. A streaming szolgáltató azzal védekezett, hogy minél szorosabbra vonja a hálót, annál nehezebbé teszi az új felhasználók bevonását, ami pedig ellentétes az üzleti érdekeivel.

Ugyan a Netflix globálisan nagyágyúnak számít a streaming piacon, de sok országban éveket "késett" a belépéssel, így ott elindultak és mostanra akár jelentős szereplővé váltak az alternatív szolgáltatások is - mint Magyarországon például a Telekom vagy a UPC on-demand tartalomszolgáltatásai. Ezek a konkurensek pedig nem fogják ölbe tett kézzel nézni, ahogy a Netflix elszívja a (sokszor kisebb kínálatért) fizető ügyfeleket, és élnek a piacvédelemhez biztosított lehetőségeikkel - úgy kötik saját licencszerződéseiket, hogy azzal szűkítsék a többi szereplő mozgásterét.

Példaként egy érdekes adat a Netflix-hatásról: 2014 elején a Netflix volt a második legnépszerűbb fizetős tartalomszolgáltatás Ausztráliában, úgy, hogy hivatalosan nem volt elérhető az országban. Arra pedig, hogy mennyire nagy lehet az eltérés az egyes országokban elérhető kínálat között: Magyarországon az Egyesült Államokhoz képest a sorozatok 15, a filmek 12 százaléka áll az előfizetők rendelkezésére - miközben az előfizetési díj ugyanannyi.

Macska-egér játék

Jó kérdés, hogy a Netflix vajon hogy oldja meg a hatékonyabb szűrést, illetve milyen szankciókat alkalmaz. A szolgáltatás felhasználási feltételeiben eddig is szerepelt, hogy a régiókorlátozás kijátszása esetén a cég megszüntetheti az érintett előfizetéseket, de nem valószínű, hogy a cég változtatna eddigi eljárásán, miszerint először csak egy figyelmeztetéssel megpróbálja átterelni az ügyfeleket a legális hozzáférésre.

Műszaki oldalon nem nagyon tud mit tenni a Netflix. azon kívül, hogy növeli a szűrésre szánt erőforrást és folyamatosan megpróbálja blokkolni a kiskaput nyújtó álcázószolgáltatások felől érkező kéréseket. Ezzel persze csak annyit ér el, hogy a szolgáltatásoknak is állandóan IP-címeket vagy tartományokat kell váltania, és az esetleges kellemetlenségeket megunva a szabályszegő felhasználók egy része lemorzsolódik.

Az EU-s tagállamok közötti régiókorlátozást az Európai Bizottság éppen gőzerővel igyekszik megszüntetni, de az első lépések nagyon hosszú harcot vetítenek előre.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.