Szerző: Hlács Ferenc

2016. január 12. 17:30:00

Fémalapú ragasztó váltja le a forrasztóónt?

Szobahőmérsékleten kötő, fémalapú ragasztóval reformálnák meg az elektronikai gyártósorokat amerikai kutatók. A MesoGlue nevű termék különböző chipek hűtőbordáinak permanens rögzítésére is alkalmas lehet.

Az otthoni barkácsműhelyektől a méretes gyárakig komoly változást hozhat két egyesült államokbeli egyetemi professzor, Hanchen Huang és Stephen Stagon csapatának fejlesztése. A kutatók a forrasztóónnal, sőt, magával a hagyományos értelemben vett forrasztással is leszámolnának MesoGlue nevű fejlesztésük segítségével.

Egy fémalapú, szobahőmérsékleten kötő ragasztóról van szó, amely sem külsőre, sem használatát tekintve nem különbözik sokban a hagyományos forrasztóanyagoktól. Leszámítva persze, hogy nem fenyeget a veszély, hogy az ember megégetné vele a kezét. Bár a MesoGlue csapata egyelőre a fejlesztés viszonylag korai szakaszánál tart, reményeik szerint nem kell sok idő, míg elkészül a végleges termék.

1:09
 

Heatsink Attachment

Még több videó

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

Ahogy azt Hanchen Huang az Eurekalertnek elmondta, a ragasztó egyedi képességeit a benne található fémmagos nanorudaknak köszönheti. Az egyik oldalán indium-, a másikon galliumbevonatú rudacskák egy szubsztrát mentén, párhuzamos sorokban, egy fésű fogaihoz hasonlóan helyezkednek el. Az eltérő bevonatú végek találkozása folyékony anyagot eredményez, a megkötésért pedig a fémmag felel - noha a professzor több részletet egyelőre nem közölt a megoldás működéséről. A ragasztó mindenesetre a kutatók szerint a fémkötéssel megegyező erősségű, valamint hő- és elektromos vezetőképességű kötést eredményez.

A csapat szerint termékük amellett, hogy olcsóbb alternatívát kíván a hagyományos forrasztás helyett, az adott alkatrész károsításának veszélyét sem hordozza, miután használata nem igényel magas hőmérsékletet. Az anyag jó hővezető képességnek köszönhetően továbbá akár hűtőbordák permanens rögzítésére is alkalmas lehet különböző chipeken, hővezetőpaszta használata nélkül. A MesoGlue megjelenése a gyártási folyamatokat is átírhatja, segítségével a forrasztás helyett az áramköri elemek egyszerűen préselhetőek lehetnének..

A kutatók arra egyelőre nem tértek ki, létezik-e oldószer a ragasztóhoz vagy az új technológia más folyamatok megkönnyítése mellett megnehezíti majd a szervizek, barkácsolók dolgát, egy-egy elromlott komponens cseréjénél, netán a még használható alkatrészek kibányászása során.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 22. 01:56

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.