Szerző: Hlács Ferenc

2016. január 8. 15:44

Kivonja a Motorola márkát a Lenovo

Kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi - szisszenhetnénk fel a hírre. A Nokia és az Ericsson után egy újabb telekommunikációs úttörő márkája kopik le a telefonokról. Ezúttal a mobiltelefont feltaláló Motorolát éri utól a vég, a Lenovo a márkanév kivonása (pontosabban visszahozatala ellen) döntött.

Ikonikus márkanévtől búcsúzik az okostelefon-, sőt telefonpiac: az utóbbi években több tulajdonos kezében is megfordult Motorola csendesedik el, a céget birtokló Lenovo saját brandje alá vonja be az eddig külön kezelt készülékeket. Túl nagy ijedtségre nincs ok, a gyártó hivatalos közleménye szerint a Motorola Mobility továbbra is változatlanul felel majd a készülékek külső-belső megtervezéséért - az okostelefonokra azonban a Motorola márkanév már nem kerül vissza.

Bár a döntés biztos okoz majd némi szívfájdalmat a márka kedvelőinek, a mögötte álló logika érthető a kínai vállalat részéről: az, hogy az okostelefonok piacán jóval ismertebb Motorola készülékeken a jövőben saját nevét tünteti fel, márkaismertség terén egészen biztosan pozitív hatást jelent majd, ami a cég további telefonkínálatára is kihat. Ezzel együtt érdemes megjegyezni, hogy mikor a Lenovo tavaly előtt megvásárolta a vállalatot a Google-től, még egészen más volt a hozzáállása. Ahogy arra a Motorola név elhagyásáról elsőként beszámoló CNET is rámutat, 2014-ben a kínai cég vezérigazgatója, Yang Yuanqing úgy fogalmazott, nem csak megvédik majd a Motorola mérkát, de erősebbé is teszik azt.

Az ikonikus Motorola DynaTAC a Tőzsdecápákban

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A lépéssel egy a mobiltelefonok kezdeteitől jelen lévő márkanév tűnik el, sőt a legtöbben az első, mai értelemben vett mobiltelefont is a cég nevéhez kötik, a legendás (és méretes) Motorola DynaTAC 1984-ben került először a boltokba. Azóta a gyártó hosszú utat járt be, kisebb-nagyobb hullámhegyekkel és -völgyekkel, de minden érában tudott kiemelkedőt mutatni - az okostelefonokat megelőzően kevés menőbb készülék volt a kinyitható Razr modelleknél, az utóbbi egy-két évben pedig a cég a Moto X sorozattal a csúcskategóriában, a Moto G-vel és E-vel pedig belépőszinten gyűjtött be számos pozitív kritikát.

A Motorola márkanevet egyébként a telefonok már 2013 óta nem használják, a Moto X, a Moto G és E már márkajelzés nélkül, csupán a "batman" logóval került piacra. A logó a jövőben is megmarad, megkülönböztetésül pedig marad a Moto elnevezés is, de a márka teljes formája, a Motorola már nem kerül a modellekre. A tervek szerint a "Moto" név továbbra is megmarad, még ha a cég hozzá is csapja a "by Lenovo" feliratot.

A Motorola márkanév a motor és az 1930-ban divatos -ola (lásd Crayola) utótag összevonásából ered, és arra utal, hogy a cég első átütő terméke egy autórádió volt. A cég első rádióvevőit a 40-es években adóvevők követték, innen nőtte ki a vállalat magát az egyik legnagyobb telekommunikációs gyártóvá, amely például Neil Armstrong híres szavainak is csatornát adott. A Motorola márkanév a vállalati szektorban tovább él, a Motorola Solutions (az eredeti Motorola másik fele) tovább viszi azt, így rendőrségi rádiókon, walkie-talkie-kon továbbra is feltűnik majd.

Project Tango - nyártól a végfelhasználóknak is

A kínai óriás szerencsére nem csak szomorú hírekkel szolgált, a vállalat a CES-en bejelentette az első konzumer okostelefont, amelyben megtalálható a Google-től megismert Project Tango kezdeményezésben bemutatkozott térérzékelő technológia. A Project Tangóról már többször megemlékeztünk, a keresőóriás egyik korábbi "moonshotjáról" van szó, amely speciális szenzorrendszerével képes három dimenzióban feltérképezni a körülötte lévő teret.

Kép: The Verge

A Google korábban korlátozottan ugyan, de azt a táblagépet is kereskedelmi forgalomba bocsátotta, amellyel először demonstrálta a technológiát, ennek indulóára ugyanakkor meglehetősen borsos, 1024 dollár volt. Ezt később a gyártó megfelezte, a most bejelentett készülék árát pedig a Lenovo ígérete szerint még lejjebb, 500 dollár alá tornázza majd. Hogy a szóban forgó eszközt lehet-e a telefonok közé sorolni egyelőre kérdéses, miután egy "6,5 hüvelyknél kisebb" készülékről van szó, amely mellett még a manapság divatos óriások, mint a Samsung Galaxy Note 5 vagy az iPhone 6s Plus is eltörpülnek. Pontos megjelenési dátummal egyelőre sem a Google, sem pedig a Lenovo nem szolgált, mindössze annyit tudni, az eszköz idén nyáron várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról