Szerző: Bodnár Ádám

2000. szeptember 29. 22:25

Az Intel törölte a Timna projektet

[CNet] Az Intel többszöri halasztás után végül törölte az olcsó Timna processzorról szóló terveit. Az integrált grafikus vezérlővel, PCI- és memóriakontrollerrel felvértezett chipet az Intel már idén nyáron meg szerette volna jelentetni, de az ominózus i820 MTH hiba után a projektet áttervezések miatt elhalasztották . A legutóbbi Intel Developer Forum-on a tervek még 2001-es megjelenésről szóltak, mint ahogy arról olcsó processzorokról szóló cikkünkben be is számoltunk, ám a processzort az Intel ma tervezési nehézségek miatt törölte programjából.

[CNet] Az Intel többszöri halasztás után végül törölte az olcsó Timna processzorról szóló terveit. Az integrált grafikus vezérlővel, PCI- és memóriakontrollerrel felvértezett chipet az Intel már idén nyáron meg szerette volna jelentetni, de az ominózus i820 MTH hiba után a projektet áttervezések miatt elhalasztották. A legutóbbi Intel Developer Forum-on a tervek még 2001-es megjelenésről szóltak, mint ahogy arról olcsó processzorokról szóló cikkünkben be is számoltunk, ám a processzort az Intel ma tervezési nehézségek miatt törölte programjából.

A Timna legfontosabb erényeként az Intel az arra épülő gépek alacsony árát említette, hiszen a chip egyben magában hordozott számos olyan alkatrészt, amiket korábban alaplapokra szereltek. Ám az elemzők szerint az alaplapokra szerelt chipkészletek integrációjával (pl. i810, i815, stb.) az áhított költségcsökkenés már végbement. Ráadásul a Timna a processzor órajelének felével működő másodszintű cache-ével sokkal lassabb lett volna, mint az Intel jelenlegi olcsó processzora, a Celeron. Ezért egyesek szerint a Timna már megjelenése előtt elavult termék volt, azaz lett.

Sajnos azt még nem tudjuk, hogy más chipgyártók terveit mennyiben befolyásolja ez a döntés, a VIA például gyökeresen hasonló "integrált" processzorokat fejleszt Matthew és Matthew 2 néven. Hogy ezek sorsa mi is lesz, az megjósolhatatlan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról