Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 6. 11:21

Az autókat is célba veszi a Snapdragon 820

Konkurenciát állítana a Qualcomm az Nvidiának. A Snapdragon 820A a hírek szerint olcsóbb mint a vetélytárs hasonló kategóriás fejlesztése, miközben integrált LTE modemet is tartalmaz.

Az Nvidia mellett a Qualcomm is bejelentett egy új, az autóipart megcélzó terméket az idei CES-en. A Snapdragon 820A jelzésű SoC az ultramobil eszközökhöz készült Snapdragon 820-ra épül, a szilíciumlapka felépítését tekintve a két megoldás egyezik. A különbséget a megcélzott felhasználási terület jelenti: míg az Nvidia jelentős számítási kapacitást kínál, az önvezető (vagy legalábbis a környezetet folyamatosan figyelő) autók igényeihez illeszkedve, a Qualcomm elsősorban a fedélzeti "infotainment", vagyis szórakoztató és információs panelekhez kínál platformot, a környezetészlelés másodlagos.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ennek megfelelően a rendszerhez könnyen kapcsolhatóak a különféle szenzorok (pl. közelségérzékelő). A beáramló információkat a Zeroth platform fogja össze, melynek közreműködésével a partnerek saját deep learningre alapozó megoldásokat fejleszthetnek. Ezt a fejlett gépjárművezetés-támogató rendszer (ADAS) mellett a jármű infotainment rendszere is hasznosíthatja. A Zeroth képes felismerni közlekedési lámpák jelzéseit, illetve a sebességkorlátokra vonatkozó figyelmeztetéseket. Emellett egy kamera segítéségével a sofőr arcát is folyamatosan nyomon követheti a rendszer, elalvás veszélye esetében pedig riasztást adhat ki.

02:39
 

Qualcomm partners with Audi and shows off powerful new automotive chipset

Még több videó

A Qualcomm az Audival összefogva mutatta be a rendszer lehetőséget, ugyanakkor a demó még a két évvel ezelőtt bejelentett Snapdragon 602A-n futott. Autógyártók viszonylag lassú fejlesztési ütemét jól mutatja, hogy a korosodó chippel csak jövőre, 2017-ben fut be a német cég első kereskedelmi forgalomba kerülő modellje. A Qualcomm ezt figyelembe véve úgy alakította ki a Snapdragon 820A-t, hogy a rendszerchipet tartalmazó modul később gyorsabbra cserélhető, így védve a gyors műszaki avulás ellen.

Érdekesség, hogy az Audi az Nvidiával is partnerséget kötött, ugyanakkor a hírek szerint a Qualcomm olcsóbban kínálja megoldásait, amivel még okozhat problémákat konkurensének. Míg az Nvidia GPU terén van előnyben, addig Snapdragon processzorok az integrált LTE modemet tudják felmutatni ütőkártyaként.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról