:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. január 5. 11:30

Újabb e-sport óriást kebelezett be az Activision

Felvásárolta a mára kissé viharvert Major League Gaminget az Activision Blizzard. A nemrég még az e-sportok éllovasának számító, mára adósságokkal küzdő MLG 46 millió dollárért került a vállalat birtokába.

E-sportban bővít az Activision Blizzard, a vállalat a területen még mindig ikonikusnak számító, bár szebb napokat is látott Major League Gaminget (MLG) vásárolta fel. A pletykaként indult értesüléseket a vállalat mára hivatalosan is megerősítette: a nemrég még Észak-Amerika legnagyobb e-sport vállalatának számító MLG mintegy 46 millió dollárért kerül a cég birtokába.

Az e-sport vállalat számos játékban rendezett bajnokságokat szerte az Egyesült Államokban, a legnagyobb érdeklődést valószínűleg a StarCraft 2, illetve a Call of Duty megmérettetések váltották ki - épp ezért volt különösen fájdalmas a vállalat számára, mikor több más pofon mellett, tavaly a Call of Duty Pro League bajnokság jogai a konkurens Electronic Sports League-hez (ESL) kerültek át.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A viszontagságos időszak alatt az MLG tekintélyes adósságot halmozott fel, amelynek törlesztésére több finanszírozási kört is indított, mintegy hatmillió dolláros céllal - ugyanakkor jó eséllyel az akvizícióból befolyó 46 millió jelentős része is a tartozások kifizetésére folyik majd el. Ennek a cég részvényesei érthető módon egyáltalán nem örülnek, az pedig csak hab a tortán, hogy az Ars Technica szerint az akvizícióba Delaware társasági jogi szabályzatának egy kiskapujának köszönhetően nem is volt beleszólásuk. Az eSports Observernek egy érintett részvényes lényegre törően összefoglalta véleményét: "átvertek a részvénnyel".

A felvásárlással párhuzamosan - pontosabban a megállapodás részeként - az MLG vezérigazgatója, Sundance DiGiovanni is távozik posztjáról, helyét a cég korábbi gazdasági igazgatója, Greg Chisholm veszi át. Az Activision egy ideje már egészen komolyan építkezik az e-sport területén, 2013-ban felvásárolta például az IGN Pro League-t is, amelyet a területtel foglalkozó divíziójába olvasztott bele. Utóbbihoz egyébként nemrég a korábban az ESPN és az NFL Network vezérigazgatójaként tevékenykedő Steve Bornstein is csatlakozott.

Az elmúlt év eseményei alapján nagyon úgy tűnik, az e-sport bajnokságok közvetítései egyre inkább kiesnek az MLG-hez hasonló szervezetek kezéből, és az egyes játékok saját kiadóihoz kerülnek át - az Activision törekvései mellett többek között az EA is néhány hete hozta létre saját, Competitive Gaming Division névre hallgató e-sport részlegét. Nem csoda, hogy sokan próbálnak lecsapni a Kína és Korea által dominált területre: a SuperData Research felmérései szerint tavaly májusban az világszerte már 134 millió nézőt tömörített, számuk pedig stabilan növekszik - az elemzők a piacot 2015 májusában 612 millió dollárra értékelték.

Az egyelőre nem világos, hogy a jövőben mi lesz az olyan, eddig az MLG szárnyai alatt megrendezett versenyek sorsa, mint közelgő Counter Strike: Global Offensive bajnokság, az ugyanakkor biztos, hogy az Activision Blizzard komoly terveket dédelget az e-sport terén. Ahogy a vállalat vezérigazgatója Bobby Kotcik fogalmazott, az MLG felvásárlása újabb a cég újabb lépése afelé, hogy "az e-sportok ESPN-je" (vagy európai fülnek: Eurosportja) legyen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról