Szerző: Koi Tamás

2015. december 23. 11:00

Új jogdíj miatt fájhat a feje a tévéseknek

Új jogdíj tűnhet fel hamarosan a magyar televíziós műsortererjesztési piacon, a DIGITALFILM Egyesület a kábelszolgáltatóktól szedne be díjat, melynek összesített mértéke becslések szerint éves szinten elérheti a tízmilliárd forintot is.

Minden esély megvan rá, hogy az Artisjus és a Filmjus után jövőre egy új, a szerzők érdekeit képviselő közös jogdíjkezelő szervezet lép porondra Magyarországon: a DIGITALFILM Egyesület indulásának alapjait az illetékes Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala idén október óta vizsgálja. Az egyesület az ilyenkor szokásos eljárás keretében már egy tarifatáblázatot is benyújtott a hivatalnak, mely alapján kiderül, hogy a kábelszolgáltatók csatorna- és előfizetőszám alapján fizetnének - ha a jogdíjkezelő működését engedélyezik.

A DIGITALFILM évek óta jelen van a hazai szerzői jogi szcénában, kilenc évvel ezelőtt a szervezet kísérletet tett rá, hogy közös jogkezelőként az online filmletöltések után érvényesítse a szerzők jogait jogdíj formájában. Akkor az internetszolgáltatóknak kellett volna fizetniük ezt a tételt, ám végül a szervezet visszavonulót fújt ettől az elképzeléstől.

A szervezet a most beterjesztett koncepció, illetve tarifatáblázat alapján a kábelszolgáltatóktól szedne jogdíjat, csatornánként és előfizetőként havonta 2-4 forintot, ami a teljes iparág számára becslések szerint akár tízmilliárd forintnyi plusz kiadást is jelenthet évente (az egyesület egyébként az SzTNH-val folytatott korábbi egyeztetések alapján mintegy 6,5-7 milliárd forintnyi éves bevételre számít, melynek nagy részét továbbosztja a szerzőknek, jogtulajdonosoknak).

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Iparági források szerint ugyanakkor legalábbis aggályos, hogy a kábelszolgáltatók két szerzői jogvédő szervezetnek, az Artisjusnak és a Filmjusnak egyaránt fizetnek jogdíjat, és mivel utóbbi érvényesíti a filmesek jogait, így felmerülhet, hogy kvázi ugyanazon a jogcímen jogosult-e jogdíjat szedni a DIGITALFILM. Az érintett cégek közös állásfoglalásukban kifogásolták azt is, hogy bár az egyesületet még be sem jegyezték közös jogkezelőnek, a tarifatáblázat jóváhagyatása ennek ellenére megindulhatott.

A DIGITALFILM, mint közös jogkezelő működését, valamint a tarifatáblázatot egyaránt az SzTNH készítheti elő jóváhagyásra az igazságügyminiszter számára, lapunk ugyanakkor úgy tudja, hogy gyakorlatilag kész tény, hogy az egyesület megkezdheti jogszerű működését már akár egy-két hónapon belül.

A kábelszolgáltatók által a hivatal számára eljuttatott, részleteiben a HWSW által is megismert közös nyilatkozat szerint az új jogkezelő, illetve ezzel együtt az új jogdíjtétel megjelenése rendkívül nehéz helyzetbe hozhatja a terjesztőket, akik ha nem tudják levonni a jogdíjat a tévécsatornáknak fizetett műsortovábbítási díjakból, arra kényszerülhetnek, hogy a beruházásokra fordított összegeket csökkentsék, végső esetben akár áthárítsák a megnövekedett költségeket az előfizetőkre (melyre egyébként most jóval szabályozottabb körülmények között kerülhet csak sor).

Lapunk megkereste a DIGITALFILM illetékeseit, akik január elején ígértek tájékoztatást a témában.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.