Szerző: Hlács Ferenc

2015. december 22. 16:25

451: itt az új HTTP hibakód

Nyilvánvalóbbá teheti az online cenzúrát az IETF által bevezetett legújabb HTTP hibakód. A jogi akadályok miatt blokkolt weboldalakat jelző 451-es kód egyes területeken már a napokban feltűnhet.

Új hibakóddal bővít az IETF (Internet Engineering Task Force), böngészés közben hamarosan már a 451-es kódot látva is rázhatjuk az öklünket az ég felé. Az újonnan bevezetett hibajelzés a különböző jogi okok miatt blokkolt weboldalakon tűnik majd fel.

A hivatalosan a "jogi akadályokat jelző HTTP állapotkód" megnevezés alatt futó új jelölés voltaképpen a már ismert, 403-as hiba ("Hozzáférés megtagadva/tiltott") egy alverziójának minősül - noha a tiltás okáról hajszálnyival több tájékoztatást biztosít. Részletes információkra persze itt sem érdemes minden esetben számítani: a hibakód formális meghatározása alapján, bár a fenti státuszt alkalmazásakor ajánlott ahhoz az oldal törzsén egy magyarázatot is csatolni, arra a tiltásért felelős felet semmi nem kötelezi.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A 451-es kóddal a jövőben könnyen kiszúrhatók lesznek az állami vagy hatósági cenzúra miatt letiltott oldalak. Részben ez motiválta egyébként a hibakód létrejöttét is, sőt neve is a területhez fűződik, azt Ray Bradbury a témakörrel foglalkozó népszerű novellája, a Fahrenheit 451 után kapta. A kód bevezetése már két évvel ezelőtt felmerült az online cenzúra fokozatos térnyerésével, az IETF viszont ekkor még nem látta indokoltnak egy új jelölés véglegesítését. A Wired által idézett Mark Nottingham, az IETF elnökségi tagja szerint ugyanakkor a cenzúra mára sokkal láthatóbbá vált a weben, ennek megfelelően pedig számos oldaltól érkeztek kérések a szervezethez, miszerint szeretnék egyértelműen jelezni, ha egy adott területen hasonló okok miatt nem jeleníthetik meg tartalmaikat.

Az új hibakód persze nem jelent teljes transzparenciát, egyes esetekben, ha az adott oldal jogi szempontok miatt nem közölheti, hogy a szóban forgó forrásokat miért tiltották le az adott területen, a jól ismert 404-es kód jelenik majd meg. Nottingham szerint ezt jó eséllyel több cenzúrában érintett kormányzat is kihasználja majd - az ugyanakkor már önmagában sokat elárul, ha egy felelős hatóság tiltja a 451-es jelzés használatát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról