Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

451: itt az új HTTP hibakód

Hlács Ferenc, 2015. december 22. 16:25
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nyilvánvalóbbá teheti az online cenzúrát az IETF által bevezetett legújabb HTTP hibakód. A jogi akadályok miatt blokkolt weboldalakat jelző 451-es kód egyes területeken már a napokban feltűnhet.

hirdetés

Új hibakóddal bővít az IETF (Internet Engineering Task Force), böngészés közben hamarosan már a 451-es kódot látva is rázhatjuk az öklünket az ég felé. Az újonnan bevezetett hibajelzés a különböző jogi okok miatt blokkolt weboldalakon tűnik majd fel.

A hivatalosan a "jogi akadályokat jelző HTTP állapotkód" megnevezés alatt futó új jelölés voltaképpen a már ismert, 403-as hiba ("Hozzáférés megtagadva/tiltott") egy alverziójának minősül - noha a tiltás okáról hajszálnyival több tájékoztatást biztosít. Részletes információkra persze itt sem érdemes minden esetben számítani: a hibakód formális meghatározása alapján, bár a fenti státuszt alkalmazásakor ajánlott ahhoz az oldal törzsén egy magyarázatot is csatolni, arra a tiltásért felelős felet semmi nem kötelezi.

A 451-es kóddal a jövőben könnyen kiszúrhatók lesznek az állami vagy hatósági cenzúra miatt letiltott oldalak. Részben ez motiválta egyébként a hibakód létrejöttét is, sőt neve is a területhez fűződik, azt Ray Bradbury a témakörrel foglalkozó népszerű novellája, a Fahrenheit 451 után kapta. A kód bevezetése már két évvel ezelőtt felmerült az online cenzúra fokozatos térnyerésével, az IETF viszont ekkor még nem látta indokoltnak egy új jelölés véglegesítését. A Wired által idézett Mark Nottingham, az IETF elnökségi tagja szerint ugyanakkor a cenzúra mára sokkal láthatóbbá vált a weben, ennek megfelelően pedig számos oldaltól érkeztek kérések a szervezethez, miszerint szeretnék egyértelműen jelezni, ha egy adott területen hasonló okok miatt nem jeleníthetik meg tartalmaikat.

Az új hibakód persze nem jelent teljes transzparenciát, egyes esetekben, ha az adott oldal jogi szempontok miatt nem közölheti, hogy a szóban forgó forrásokat miért tiltották le az adott területen, a jól ismert 404-es kód jelenik majd meg. Nottingham szerint ezt jó eséllyel több cenzúrában érintett kormányzat is kihasználja majd - az ugyanakkor már önmagában sokat elárul, ha egy felelős hatóság tiltja a 451-es jelzés használatát.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.