Szerző: Gálffy Csaba

2015. december 17. 09:42

Philips: hátraarc a villanykörte-DRM-ben

Kicsapta a biztosítékot a vásárlóknál a Philips tegnapi döntése, miszerint a népszerű Hue vezérlőhöz a jövőben kizárólag saját gyártmányú okoskörtéi tudnak majd csatlakozni. A cég visszalépett, továbbra is beengedi majd a licenceletlen termékeket is.

Visszalépett tegnapi döntésétől a Philips, mégsem zárja ki más gyártók okoségőit a Hue rendszeréből. A Philips, illetve a Hue vezérlő a ZigBee szabványt használja az égők szabályozására, és egészen eddig szinte bármilyen, a szabvánnyal kompatibilis égő párosítható volt ehhez a vezérlőhöz. A tegnap kiadott friss firmware azonban kizárta a más gyártók termékeit és kizárólag a Philips-gyártmányú vagy a Philips által bevizsgált égőkre korlátozza a Hue funkcionalitását.

Az okoségők az IoT egyik triviális megvalósításának számítanak - a lámpatestben egy egyszerű vezetéknélküli egység van, amely a központi vezérlővel (esetünkben a Hue Bridge-zsel) párosítva képes a lámpa irányítására. Az elképzelés lényege, hogy a fizikai kapcsolók és fényerőszabályozók helyett félig vagy egészen automatizált világítástechnika telepíthető az otthonokba, anélkül, hogy a meglévő vezetékezést vagy villanykapcsolókat le kellene cserélni. A Hue Bridge okostelefonról is vezérelhető, appokon keresztül, így beállíthatóak különböző hangulatvilágítások, stb.

Ahogy ilyenkor szokásos, a Philips a "jobb felhasználói élményre" hivatkozott a döntés indoklásánál - egyes gyártók termékei nem működtek hibátlanul együtt a Hue-val (például nem kapcsoltak le parancsra), így a cég úgy döntött, hogy mostantól kizárólag saját égőit és más gyártók bevizsgált, "Friends of Hue" programban Hue-kompatibilisnek ítélt égőit lehet a megoldáson keresztül vezérelni. Ezzel a cég feladta eddigi álláspontját, amely szerint minden ZigBee-kompatibilis égő együtt tud működni a Hue Bridge-zsel.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az üzleti döntést komoly felháborodás okozott a felhasználók körében, akkorát, hogy a Philips mindössze egy nappal a bejelentés után vissza is vonta azt és egy új frissítés formájában feloldja a korlátozást a Bridge-eken. Az új közlemény szerint a cég a jövőben kétszintű támogatást biztosít majd - a Friends of Hue programban részt vevő, logózott okoségők a Hue teljes funkcionalitását támogatják majd és garantáltan kompatibilisek lesznek a rendszerrel, de a külső gyártók minősítést nem viselő termékei is használhatóak maradnak, igaz, nem támogatott formában.

Ökoszisztéma, korlátokkal

A megközelítés ismerős lehet más cégek gyakorlatából is, az Apple például hagyományosan egyedi csatlakozókat használ mobileszközein, annak ellenére, hogy a nyílt szabványok hasonló vagy azonos jellemzőkkel bírnak. A cég ezt igen agresszíven használja a potenciális versenytársak kizárására, de az egyedi csatlakozót használó kiegészítőkből az Apple jelentős bevételt is szerez, a kompatibilitást vizsgáló "Made for iPhone" minősítési program ugyanis termékenkénti licencdíjat fizet a cégnek.

A hajnalodó IoT-világ alapvetően nyílt szabványokra épül majd, mind rádiós, mind a vezérlő protokollok elvben nyíltak (a ZigBee, a Bluetooth vagy a Wi-Fi is ilyen). A nagyobb szereplők azonban igyekeznek platfommá válni, amelyek magasabb integrációt, bevizsgált kompatibilitást és több funkciót kínálnak - a rugalmasság és a választási szabadság kárára. A piac felosztása most zajlik, a most kialakuló erőviszonyok hosszabb távra bebetonozódhatnak, az uralkodóvá pedig az a szereplő válik, amelyik a platformot birtokolja és annak fejlődési irányát meg tudja szabni.

A Philips mellett már a Nest is indított "Works with Nest" programot, amely szintén a "felhasználói élmény javítását" célozza, a logóval ellátott termékek garantáltan kompatibilisek a Google-féle (illetve immár Alphabet-féle) IoT-ökoszisztémával és a kapcsolódó egyedi protokollokkal és API-kkal. Ezzel a Nest is kizárólagos ökoszisztémát igyekszik építeni, amely az iparági szabványok helyett egyedi, gyártóspecifikus megoldásokat használ, a felhasználót pedig az első vásárlásnál választásra kényszeríti. A már említett Apple is belevágott ebbe, a HomeKit platform azonban egyelőre még gyerekcipőben jár.

A Philips visszalépése azonban pozitív hír lehet, a felhasználók igényei úgy tűnik nem vágnak mindenhol egybe a platformépítésen fáradozó cégek érdekeivel, és a holland eredetű cég megmutatta, hogy a konfliktust bizony lehet felhasználóbarát módon kezelni - igaz, ehhez kellett egy komoly felháborodás is. A példából remélhetőleg a többi szereplő is levonja majd a tanulságot és lesz esélye, hogy a bezárt okostelefonos platformok helyett inkább a webre hasonlító, nyílt szabványokon alapuló egészséges IoT-világ épüljön fel.

a címlapról