Szerző: Gálffy Csaba

2015. december 10. 16:20

Linux-szakembereket minősít a Microsoft

Kibővítette az MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate) minősítési programját a Microsoft, az üzemeltetők a jövőben az Azure-ön futó Linux témájában is szerezhetnek papírt.

Új minősítési programot hozott létre a Microsoft az MCSA rendszerén belül. A Linux on Azure (nevének megfelelően) az Azure és a Linux ismeretének kombinációjával szerezhető, vagyis mind a platform- és infrastruktúraszolgáltatás, mind a szabad szoftveres operációs rendszer mély ismeretére szükség van a minősítés megszerzéséhez.

A minősítésben a Microsoft partnere a Linux Foundation, amely a Linux Foundation Certified System Administrator (LFCS) minősítésért felel, míg a Microsoft az Azure Infrastructure Solutions (70-533) tesztet kéri számon a jelentkezőkön. A két különböző teszt teljesítésével kapható meg a Linux on Azure minősítés.

A Microsoft szerint a minősítést megszerző szakemberek mind az Azure, mind a Linux tekintetében mély gyakorlattal rendelkeznek, és képesek komplex felhős rendszerek tervezésére, implementációra és üzemeltetésére.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új minősítés jól jelzi, hogy a Microsoft komolyan veszi a Linuxot, mint olcsó (vagy ingyenes) általános célú szerver operációs rendszert, amelyet "fapados" feladatokra kínál saját platformszolgáltatásán is. A cég már elég rég belátta, hogy a Windows Server és a szerveres Linux egyszerűen pozicionálható úgy, hogy a két termék egymás köreit ne zavarja és a szabad szoftveres rendszer ne tudja kannibalizálni a Windows Server eladásait.

A Microsoft által közölt adatok szerint egyébként az Azure-ön futó virtuális gépek negyede Linux, a most bejelentett minősítés is ennek az aránynak az emelését célozhatja. A Linux ugyanis mára a nagy felhős rendszerek alapvető építőelemévé vált, a Linux VM-ek alacsony aránya azt jelezheti, hogy a Microsoft egyelőre a vártnál kevésbé sikeres ezen feladatok átcsábításában a versenytárs Amazon szolgáltatásából.

a címlapról