Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Linux-szakembereket minősít a Microsoft

Gálffy Csaba, 2015. december 10. 16:20
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Kibővítette az MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate) minősítési programját a Microsoft, az üzemeltetők a jövőben az Azure-ön futó Linux témájában is szerezhetnek papírt.

Új minősítési programot hozott létre a Microsoft az MCSA rendszerén belül. A Linux on Azure (nevének megfelelően) az Azure és a Linux ismeretének kombinációjával szerezhető, vagyis mind a platform- és infrastruktúraszolgáltatás, mind a szabad szoftveres operációs rendszer mély ismeretére szükség van a minősítés megszerzéséhez.

A minősítésben a Microsoft partnere a Linux Foundation, amely a Linux Foundation Certified System Administrator (LFCS) minősítésért felel, míg a Microsoft az Azure Infrastructure Solutions (70-533) tesztet kéri számon a jelentkezőkön. A két különböző teszt teljesítésével kapható meg a Linux on Azure minősítés.

A Microsoft szerint a minősítést megszerző szakemberek mind az Azure, mind a Linux tekintetében mély gyakorlattal rendelkeznek, és képesek komplex felhős rendszerek tervezésére, implementációra és üzemeltetésére.

Az új minősítés jól jelzi, hogy a Microsoft komolyan veszi a Linuxot, mint olcsó (vagy ingyenes) általános célú szerver operációs rendszert, amelyet "fapados" feladatokra kínál saját platformszolgáltatásán is. A cég már elég rég belátta, hogy a Windows Server és a szerveres Linux egyszerűen pozicionálható úgy, hogy a két termék egymás köreit ne zavarja és a szabad szoftveres rendszer ne tudja kannibalizálni a Windows Server eladásait.

A Microsoft által közölt adatok szerint egyébként az Azure-ön futó virtuális gépek negyede Linux, a most bejelentett minősítés is ennek az aránynak az emelését célozhatja. A Linux ugyanis mára a nagy felhős rendszerek alapvető építőelemévé vált, a Linux VM-ek alacsony aránya azt jelezheti, hogy a Microsoft egyelőre a vártnál kevésbé sikeres ezen feladatok átcsábításában a versenytárs Amazon szolgáltatásából.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.