Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Az Alibaba-rész helyett minden mást választ le a Yahoo

Hlács Ferenc, 2015. december 10. 09:30

Megfordítja eredeti tervét a Yahoo, és nem Alibaba-tulajdonrészét, hanem minden egyéb tevékenységét szervezi át új vállalat alá, a kedvezőbb adófeltételek miatt. Ha a fordított spinoff lezárul, több potenciális vevő is lecsaphat a cégre.

hirdetés

Hátramenetbe kapcsol a Yahoo, a vállalat elvetette idén januárban bejelentett tervét, mely szerint leválasztaná az Alibaba Groupban birtokolt tulajdonrészét - ehelyett minden mást tevékenységet választ le a cégről. Ahogy a vállalat közleményében fogalmaz, egyfajta "fordított spinoffról" van szó, amelyet a kedvezőbb adófeltételek miatt vesznek igénybe. A Yahoo várakozásai szerint nagyjából egy évre lesz szükség míg a folyamat lezárul.

A folyamat végeredménye mindenesetre ugyanaz lesz: a méretes, 31 milliárd dollár értékű Alibaba tulajdonrész különválik a cég egyéb tevékenységeitől, beleértve a Yahoo zászlaja alatt gyakorlatilag önállóan működő Yahoo Japant is, utóbbiak pedig egy új vállalat ernyője alá kerülnek be. A Yahoo részvényesei a korábbi, hamarosan csak az Alibaba-részt tartalmazó vállalat és az újonnan létrejövő cég részvényeiből is kapnak majd.

A Yahoo nagyjából tíz évvel ezelőtt vásárolta be magát az Alibabába, amelyben jelenleg 15 százalékos részesedéssel bír. Ezt az eredeti terv szerint egy Abaco névre hallgató új cégbe helyezte volna át, hogy nagyobb figyelmet fordíthasson a Yahoo fő bevételi forrását jelentő hirdetésekre. A rendkívül értékes üzletrész leválasztása ugyanakkor hatalmas adóvonzatot jelentene, a The New York Times akár 10 milliárd dolláros összegről beszél. Ezért fordított a dolgon a cég, és döntött a fenti tulajdonrésznél egyébként jelentősen kisebb értékű üzletrész leválasztásában.

A Yahoo értékét elemzők 3-8 milliárd dollár közé teszik, a cég továbbá 8,5 milliárdos résszel rendelkezik a fentebb említett Yahoo Japanban, nem csoda tehát, hogy egy ekkora rész leválasztása kevesebb további költséggel jár. Miután az egy évre saccolt fordított spinoff folyamat lezajlik, nem lenne meglepő, ha vevőre találna a Yahoo immár új anyacég alatt dolgozó maradéka. A Bloomberg szerint a Verizon már fontolgatja egy esetleges akvizíció lehetőségét, amely nemrég 4,4 milliárd dollárért az AOL-t is bekebelezte.

Kotlin alapok Androidhoz, Android refaktorálás, React Native gyorsítósáv, UX és analitika, Azure IoT Edge, fintech élesben: alkalmazásfejlesztés banki aggregátor API-ra, itthon először!