:

Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 8. 16:46

Antarktisz-álló ipari ADATA SSD-k

Az ADATA legújabb ipari SSD-i bírják a strapát. Erről az SLC NAND chipek mellett az extrém hőterheléstűrés gondoskodik.

Két új SSD-vel jelentkezett az ADATA. Az ipari előírásoknak teljesen megfelelő, ISSS332 típusjelzésű SSD-k a 2,5 hüvelykes méretszabványnak felelnek meg. Az adatkommunikáció SATA 6 Gbps csatolón keresztül történik, mely kompatibilis a korábbi SATA szabványokkal is.

Eheti szezonzáró meetupjaink: modern webfejlesztés és Web3

November 29-30-án két népszerű témával köszön el 2022-től a HWSW free! meetup-sorozat.

Eheti szezonzáró meetupjaink: modern webfejlesztés és Web3 November 29-30-án két népszerű témával köszön el 2022-től a HWSW free! meetup-sorozat.

Az ISSS332 két verzióban érhető el, az eltérés pedig a NAND-ok típusában mutatkozik meg, az ADATA ugyanis SLC és MLC chipekkel is piacra dobta az újdonságot. Előbbi előnye a nagyobb terhelhetőségben mutatkozik meg, hisz a cellánként csupán egyetlen bitet tároló SLC több programozási, azaz írási és törlési műveletet képes elviselni.

Átviteli sebesség szempontjából az SSD kiaknázza a SATA csatoló képességeit, ami lineáris olvasás és írás esetében 560/450 MB/s-os tempót jelent. Kapacitás szempontjából az SLC-s verzió 8 és 256 GB közötti, az MLC-s pedig 16 GB és 1 TB közötti kapacitású modelleket kínál. Az új ADATA SSD-k teljes mértékben kompatibilisek az Intel Smart Response technológiával, és természetesen rendelkeznek NCQ, wear leveling, TRIM és SMART funkciókkal is. A megbízhatóságra 2 millió órás MTBF értéket adott meg a gyártó, azaz a meghibásodások között átlagosan eltelt idő magasabb az átlagosnál.

Az ipari előírások egyik része az extrém hőmérsékletek melletti zavartalan működés. Az ADATA ISSS332 ennek megfelelően képes gond nélkül üzemelni -40 és 90 Celsius között is. Ennek fényében az SSD-k nyáron akár az antarktiszi hideget is elviselik. Emellett sivatagi kutatáshoz, vagy akár időjárás megfigyeléshez is bevethetőek. Az ADATA továbbá különféle beágyazott és védelmi rendszerekhez, valamint gyógyászati eszközökbe is ajánlja az egyelőre ismeretlen árcímkéjű meghajtókat.

a címlapról