Szerző: Gálffy Csaba

2015. december 7. 15:40

A Toshiba és a Fujitsu is leválaszthatja a PC-gyártást

A Sony és a HP már korábban leválasztotta és függetlenné tette PC-gyártó üzletágát, most a Toshiba és a Fujitsu is követheti ezt az irányt. Konszolidáció, méretgazdaságosság szólna a lépés mellett.

Kiszervezhetik és egyesíthetik PC-gyártó üzletágaikat a nagy japán gyártók - értesült belső forrásból több gazdasági lap, köztük a Reuters. Az információk szerint a Fujitsu, a Toshiba, és a Sony-tól már függetlenedett Vaio egyesítheti közös vegyesvállalatban saját PC-gyártását. A két független forrásból származó információ szerint a tárgyalások jelenleg is zajlanak, így egyelőre hivatalos bejelentés nincs, és az sem vehető biztosra, hogy összejön az üzlet.

A Fujitsu még október végén jelentette be, hogy átszervezi a PC-gyártást és dedikált leányvállalatot hoz létre a tevékenységre. Az átszervezés mellett a cég akkor úgy érvelt, hogy így a PC-s divízió nagyobb szabadságot élvezhet és hatékonyabban működhet, mint az anyavállalat részeként. De nem nehéz egy másik okot sem belelátni a restrukturálásba: a már leválasztott, leányvállalattá szervezett divízió sokkal egyszerűbben adható el vagy választható le.

(grafika: Engadget)

A Toshiba saját háza táján hasonló átszervezés zajlik, igaz, azt elsősorban egy masszív könyvelési botrány okozza. Ez júliusban pattant ki, ekkor derült ki, hogy a cég hat éve hamisítja a pénzügyi adatokat, és ezalatt másfél milliárd dollárnyi nem létező profitot könyvelt el. A cég emiatt most sürgős tőkebevonásra szorul, részben ennek tudható be, hogy a Toshiba megszabadul a képérzékelős divíziótól is, de a cég egésze masszív átszervezésen és költségcsökkentésen esik át. Ebbe könnyen beleférhet a PC-gyártás leválasztása vagy valamilyen kiszervezése is.

A harmadik szóba hozott szereplő a Vaio Corporation, a Sony tavaly függetlenné vált PC-gyártó divíziója. A legendás márkanevet tovább éltető cég a Japan Industrial Partners tulajdonában működik és elsősorban a hazai, japán piacra fókuszál. A kombinált vállalatnak a Nikkei számítása szerint a japán piacon 30 százalékos részesedése lenne, megelőzve a jelenleg piacvezető NEC Lenovót, amely 26,3 százalékkal rendelkezik.

Együtt lehetnének újra nagyok

A kontextushoz persze hozzátartozik a PC-piac globális dinamikája is: az előző évtizedek növekedési trendje megtört, és a várakozások szerint soha nem is tér majd vissza. Az utolsó negyedévben a Gartner 7,7 százalékos zsugorodásról számolt be, a vásárlások jellemzően az elavult gépek cseréjét jelentik, új vásárlók, új szegmensek, új piacok már nincsenek. A növekedésről tartós zsugorodásra váltó piac a szereplők stratégiáját átírja: míg a növekedési fázisban a részesedés maximalizálása a gyártók célja és a veszteséges működés sem probléma, a stagnáló vagy lassan zsugorodó piacon a profitábilis működés, drákói költségkontroll és a hatékonyság kerül előtérbe. Ez utóbbi persze a konszolidáció felé hajtja a kisebb szereplőket.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A PC-piac fénykorában egyébként mind a Fujitsu, mind a Toshiba a legnagyobb gyártók közé tartozott, előbbi még 2004-ben, utóbbi pedig 2009-ben esett ki a gyártói top 5-ös listáról a Gartner szerint. Ettől persze egyik sem vált jelentéktelen szereplővé, a legnagyobbakhoz, a Lenovóhoz, a HP-hoz vagy a Dellhez fogható méretgazdaságosságot azonban nem sikerült elérni. Ezen elvben segíthet a gyártási folyamatok összevonása, együtt a cégek jobb alkupozíciót szerezhetnek a beszállítókkal szemben, hatékonyabban gyárthatnak és az ellátási lánc is optimálisabban működhet. A hatékonyság ára persze a rugalmasság és a függetlenség feladása.

Van már precedens az ilyen típusú, vegyesvállalatos együttműködési megállapodásra. Korábban a Sony, a Hitachi és a Toshiba vonta össze Japan Display néven a kijelzőgyártást, amelyet akkor a japán állam is jelentős tőkeinjekcióval látott el. Az összevont cég pénzügyi szempontból sikeressé vált, tőzsdére ment, az állam pedig nyereséggel adta el részvénycsomagját.

Cáfolnak, de nem tagadnak

A Toshiba ma reggel már el is küldte reakcióját, eszerint "a Toshiba soha nem tett ilyen bejelentést és ezen közlemények nem a Toshiba által közölt információkon alapulnak" és "semmilyen élő megállapodás nincs a vállalatok között". A japán gyártó tehát csupán azt tagadja, hogy hivatalos bejelentést tett volna, a forrásoktól származó értesülést azonban egyáltalán nem cáfolja, így ez vehető az értesülések de facto elismerésének is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról