Szerző: Hlács Ferenc

2015. december 7. 11:29

Irodai papírgyártógéppel állt elő az Epson

Szállítás nélkül, az irodában hasznosítja újra a papírhulladékot az Epson PaperLab készüléke - ráadásul minimális vízfelhasználás mellett. Az eszköz egy nap alatt több mint hatezer A4-es oldalt képes legyártani, ráadásul a lapok mérete és vastagsága is szabályozható.

A papírmentes irodák megjelenését a PC-k, notebookok, sőt a tabletek elterjedésekor is sokan jósolták, ennek dacára még 2015 végén is kevés olyan iroda akad, amelynek valamelyik polcán ne ülne legalább egy, közösen használt nyomtató, asztalain pedig ne tűnne fel időről időre egy-egy rejtélyes papírköteg. Bár a szelektív hulladékgyűjtés szerencsére már sok munkahelyre utat tört, a papírhulladék hatékony újrahasznosítása még mindig nem mondható általánosnak. Az Epson új megoldásával helyben kezelné a problémát, a hulladékból elszállítás nélkül, az irodában gyártana ismét használható papírt.

A vállalat mindezt a napokban bejelentett PaperLab névre keresztelt méretes készülékével képzeli el, amely a papírszemetet a rostokig lebontva, abból hagyományos, fehér nyomtatópapírt készít. A gépezetnek a kezdeti papíradag "megemésztéséhez" alig három percre van szüksége, ezt követően már ki is adja az első új lapot. A masszív, ruhásszekrény méretű készülékkel A3 és A4-es méretű lapok is gyárthatók, sőt a papírok mérete mellett azok vastagsága is állítható, így a hagyományos, vékony nyomtatópapír mellett akár meghívókhoz, névjegykártyákhoz használható, illetve vastagabb lapok is előállíthatók. A4-es papírból egyébként a masina percenként 14-et produkál, ami egy nyolcórás munkanap alatt nem kevesebb mint 6720 lapot jelent.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A gyártó szerint amellett, hogy a szállítás kiiktatásával az eszköz a hagyományos újrahasznosítási módszereknél jelentősen költséghatékonyabb megoldást jelent, kifejezetten biztonságos is: míg egy iratmegsemmisítő által felcsíkozott dokumentumot a türelmesebbek akár újra össze is állíthatnak, a rostjaira bontott lapoknál erre nulla az esély - a módszernél talán csak a papírok elégetése lenne biztonságosabb.

Hogy a folyamat egész pontosan hogyan zajlik, arról az Epson nem árult el részleteket. Mindössze annyit tudni, hogy a folyamat két fő részből áll, a rostokra bontásból, illetve azok ismételt megkötéséből. Noha a cég a procedúra kapcsán szűkszavú volt, az Ars Technica egyik kommentelője rábukkant egy a gyártó által 2013-ban bejegyzett szabadalomra, amely vélhetően a épp a PaperLab működésére vonatkozik - az eljárás különlegessége, hogy a papírszemét lebontása mechanikusan történik, az így nyert kisebb darabokról pedig a gép erős légáramlat segítségével távolítja el a tintát.

A papírlapok ismételt összeállításához már szükség van külön kötőanyagra is, amelyet időnként újra kell tölteni. Ebből egyébként többféle is elérhető az eszközhöz, attól függően, hogy az adott cég éppen hagyományos vagy színes papírt akar előállítani, de akár illatos, sőt tűznek is ellenálló lapok is létrehozhatók vele. A gyártási folyamatot a nagy nyomású formázás zárja, a gép itt formálja méretre, illetve a megfelelő vastagságra a papírt. A PaperLab egyik különlegessége továbbá, hogy más újrafeldolgozási eljárásokkal szemben alig használ vizet, a gyártó szerint abból csak egy egészen kis mennyiségre van szükség, hogy a rendszerben fenntartsa a szükséges páratartalmat.

Az Epsontól a merészebb ötletek korábban sem álltak távol, a cég tavaly egy vállalati felhasználásra szánt, saját fejlesztésű, binokuláris okosszemüveget is bemutatott. Bár utóbbi inkább sorolható a kísérletezések közé, a PaperLab cégek széles skálája számára vonzó lehet, legalábbis ha elég nagyok hozzá, hogy megérje a vélhetően igen vaskos befektetés - a gyártó egyelőre nem közölt pontos árat. A PaperLab 2016-ban Japánban debütál, ezt követően jut majd el más területekre is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról