Szerző: Koi Tamás

2015. november 27. 10:30

Jövőre új esélyt kaphat a hibrid televízió

Lassan de biztosan zajlik a Hybrid Broadcast Broadband TV technológia európai térhódítása, ám bizonyos országokban a rendszer minden előnye dacára továbbra sem dőlt el az újdonság sorsa. Itthon a jövő év lehet a vízválasztó, több szempontból is.

A közeljövőben tovább bővíti MinDig TV Plusz márkanevű kereskedelmi Hybrid Broadcast Broadband TV (HbbTV) szolgáltatását az Antenna Hungária, mely több szempontból is a jövő évtől várja az áttörést a technológia számára. A cég évek óta kísérletezik a rendszerrel, tavaly elindult a kereskedelmi üzem is, mostanra pedig a használat is felfutott, de a HbbTV sikeréhez kellenek a tartalomszolgáltatók és az eszközgyártók is.

A HbbTV és a hozzá hasonló hibrid megoldások lényege, hogy az eddig kizárólag lineáris és egyirányú adásközvetítési csatorna mellé egy IP-alapú adatcsatornát is kapcsol a rendszer, melyen a rendelkezésre álló sávszélességtől függően különféle kiegészítő szolgáltatások érhetők el. Ilyen lehet például a kibővített elektronikus programkalauz, hírolvasó, vagy egyszerűbb, eseményekhez (például olimpia) kötődő alkalmazások. A HbbTV esetében az IP-jel közvetlenül a digitális adásfolyamba kódolva is érkezhet, gyakorlatilag minden DVB-X rendszerű jelnél, a valódi interaktivitáshoz és a gazdagabb tartalomhoz azonban szükség lehet arra, hogy a vevőkészüléket internetre csatlakoztassuk (IP Unicast).

Piackutatási adatok szerint jelenleg már közel félmillió Hbb-képes okostévé található a hazai háztartásokban, 2013 óta az okostévék zömében pedig integrálva van a funkció, ezért már több mint 200 ezer készüléknél használták is a HbbTV-szolgáltatást - áll az Antenna Hungária témában kiadott közleményében. Elmondható emellett, hogy míg 2014-ben a készüléktulajdonosok 10 százaléka, addig 2015-ben már az okostévé tulajdonosok 40 százaléka használja azt. Az értékesítési adatok alapján a HbbTV-képes készülékek átlagára a korábbi évekhez képest csökkenő tendenciát mutat.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Némi üröm az örömben, hogy pont a legnépszerűbb tévémárka, a Samsung készülékeinek szoftveréből hiányzott eddig (országspecifikusan) a HbbTV-támogatás, gyakorlatilag minden más márka esetében használható a rendszer. Az Antenna Hungária várakozásai szerint a Samsung idővel a korábbi modellekhez firmware-frissítést ad majd ki, mellyel bekapcsolható a rendszer, az újabb, 2016-os szériáját pedig már eleve úgy dobja piacra Magyarországon, hogy a HbbTV nincs szoftveresen letiltva bennük.

A rendszer szélesebb körű használatának emellett az is akadálya lehet, hogy a MinDig TV Plusz tartalomkínálatának és extráinak gerincét egy az MTVA-val kötött megállapodás nyújtja, vagyis a nagy kereskedelmi csatornák egyelőre semmilyen szinten nincsenek jelen a platformon. Az Antenna Hungária részben ezért új szolgáltatásként, banner-elhelyezési lehetőséget kínál partnereinek, hirdetőinek, mely a Gemius-szal együttműködésben minősített mérő- és riportolási rendszert kínál. Schneider Henrik, az Antenna Hungária illetékese a csütörtöki sajtótájékoztatón a HWSW kérdésére elmondta, mindkét nagy kereskedelmi csatornával tárgyalások zajlanak a HbbTV-tartalom megjelenítésére vonatkozóan, és remélhetőleg 2016-ra a két legnézettebb magyar adó is csatlakozik majd a platformhoz.

Jövőre ettől függetlenül az MTVA-val karöltve is tervez újdonságokat az Antenna Hungária. Így a futball EB-re és a nyári olimpiára interaktív HbbTV-alkalmazás jön majd, mely a futball VB-n már látott applikációhoz hasonlóan segíti az eredmények nyomon követését, és az eseményekkel kapcsolatos tájékozódást.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.