Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Kipróbálható a natív OpenBSD-hypervisor

Voith Hunor, 2015. november 24. 11:15
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Letölthető a szoftver első nyilvános, de még meglehetősen korai állapotú változata.

Az OpenBSD egyik kernelfejlesztője, Mike Larkin augusztus végén jelentette be, hogy az OpenBSD Alapítvány támogatásával natív hypervisort fejleszt az operációs rendszerhez. Larkin bevallása szerint akkor már hónapok óta dolgozott a projekten, ami ősz elejére került olyan állapotba, hogy nyilvánosság – és így a többi potenciális fejlesztő – elé léphessen vele. Arról, hogy a fejlesztésnek mennyi "értelme" van, a szakmai fórumok alapján megoszlanak a vélemények, de azért sokan (már az OpenBSD közösségen belül) látnának szívesen egy natív megoldást az általában bevált VMware helyett vagy mellett.

Larkin a mostani kiadásból ideiglenesen kivette azokat a funkciókat, melyek a régi hardverek támogatását biztosítanák (SVM, i386, shadow paging), de azok a fejlesztés egy későbbi szakaszában visszakerülnek majd a rendszerbe. A fejlesztő kifejezett célja, hogy számos olyan funkciót és hardvert is támogasson a készülő hypervisor, melyeket például a KVM, VirtualBox vagy VMware nem – ez volt az egyik fő oka, hogy az alapoktól saját fejlesztés és nem a portolás mellett döntött.

Mivel ez még egy nagyon korai verzió , Larkin szándékosan nem írt mellé hosszas hibalistát és kiadási jegyzetet, mert a következő hetekben nagyon sok változás lesz, így a részletes dokumentációnak nincs sok értelme. Arra is felhívta a próbálkozó kedvűek figyelmét, hogy az állapotnak megfelelően "lehet és érdemes" akár komolyabb hibákra is számítani. Arról, hogy a hypervisor mikorra érheti el – legalább alapfunkciók szintjén – a stabil változatot, Larkin nem beszélt, de a fejlesztés eddigi ütemét tekintve akár az operációs rendszer jövő tavaszi stabil kiadásába is bekerülhet.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.