Szerző: Voith Hunor

2015. november 18. 10:15

Citrix: mégis darabokban, újabb leépítéssel

A cégre nem sikerült egyben vevőt találni, folytatódik az év elején megkezdett karcsúsítás. A GoTo üzletág önálló részvénytársasággá válik, és nagyjából ezer alkalmazott veszíti el munkáját.

Nagyon úgy fest, hogy a Reuters hírügynökség szerint nemrég még a komplett vállalatra vevőt kereső Citrix nem kapott komoly ajánlatot a teljes portfólióra, így a cégvezetés folytatja az év elején megkezdett átszervezést. Az átalakítások célja a működési hatékonyság növelése – az utóbbi években hiába nőt másfélszeresére a cég forgalma, az eredményhányad közben drasztikusan csökkent, és a növekedés előtti szinten stagnál.

Maga a jelenség nem meglepő, a nagyobb szoftverházak mindegyike küzd(ött) ezzel a hagyományos licencértékesítési modell "felhőssé" alakításakor. A Citrix esetében a nagyobb befektetők szerint viszont nagyon nyögvenyelősen megy az átállás, és a vezetőség többszöri fogadkozás ellenére se hajtotta végre a szükséges szervezeti változtatásokat.

Kiszervezés és újabb leépítés

A Citrix most bejelentette, hogy önálló, nyilvános részvénytársaságba szervezi ki GoTo online szolgáltatásokkal foglalkozó üzletágát (GoToAssist, GoToMeeting, GoToMyPC, GoToTraining, GoToWebinar, Grasshopper and OpenVoice). A divízió forgalma a szeptember végétől számított egy évben mintegy 600 millió dollár volt. A tranzakcióra a tervek szerint csak 2016 második felében kerülhet pont, a Citrix részvényesei pedig az egyelőre név nélküli, tisztán szoftverszolgáltatásokat nyújtó cégnek is tulajdonosai lesznek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Citrix erőforrásait vállalati üzletágára (Xen-termékcsalád, NetScaler) csoportosítja át, és további portfóliótisztítást tervez, bár erről részleteket egyelőre nem közölt. Az új irány egyik kulcsszereplője az SAP-tól elhalászott Tim Minahan lesz, aki a német szoftvercégnél a felhős szolgáltatásokért felelős marketingigazgató volt.

A GoTo üzletág kiszervezése és az erőforrások koncentrálása mellett a vállalat egy újabb nagy létszámcsökkentést is bejelentett. A cég januárban már elbocsátott 700 alkalmazottat, most pedig további 1000 főtől, a jelenlegi teljes létszám (9400) több mint 10 százalékától válik meg 2016 februárig. Ez 65-85 millió dollárjába kerül a Citrixnek, viszont hosszú távon évente 200 millió dolláros megtakarítást fog eredményezni, jelentősen javítva a nyereségességi mutatót. A bejelentések hatására a részvényárfolyam a kereskedés utáni időszakban minimálisan, egy százalékkal csökkent.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról