Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 29. 12:02

Erősödött a Samsung az ünnepek előtt

Újabb negyedévet tudhat maga mögött a Samsung, a vállalat elsődleges támasza pedig ismét a komponensgyártás - az elmúlt időszakkal ellentétben ugyanakkor végre a mobilos divízió is nőni tudott.

Ismét a komponensgyártás húzta a Samsung szekerét, a vállalat elsősorban ennek köszönheti, hogy az idei harmadik negyedévben valamivel az elemzők várakozása fölött tudott teljesíteni. A vállalat 51,68 billió koreai won bevételről számolt be, ez mai árfolyamon számolva mintegy 45,27 milliárd dollárt jelent, amelyhez 4,77 milliárd dolláros profit párosul. Ez egészséges, 9 százalékos bevételnövekedés a tavalyi év hasonló időszakában elkönyvelt bevételhez képest, a profit pedig 29 százalékkal lőtt ki - a gyarapodásban továbbá a kedvező valutaárfolyamok is szerepet játszottak.

Még mindig izmosak a komponensek, nagyot mentek a kijelzők

Az egy ideje a vállalat fő motorjának számító komponensgyártáson (Device Solutions vagy DS) belül is elsősorban a félvezetők húztak 11,2 milliárd dolláros bevétellel, ami több mint 29 százalékos növekedést jelent. A DS másik alapköve, a kijelzőgyártás is szépen teljesített, 6,56 milliárd dollár bevételt hozott a cégnek, majdnem 20 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Az üzemi nyereség a bevételnél is tempósabban, majdnem 62 százalékkal hízott, a félvezetőknél tisztességes 3,2 milliárd dollár lett, de a gyarapodás a kijelzőknél a leglátványosabb, ahol a 2014Q3-as, nagyjából 52 millió dolláros üzemi nyereség idén több mint tizenötszörösére, 814 millió dollárra szökött fel.

A félvezetőrészleg növekedését a vállalat többek között a DDR4, illetve LPDDR4 memóriák iránt megjelent igénynek, illetve a "nagy sűrűségű" NAND eladásoknak tudja be - utóbbiaknál vélhetően a V-NAND termékekről van szó - valamint a 20 nanométerre való migráció elindítása is nyomott a latban. A gyártó a következő negyedévben is hasonló érdeklődésre számít a partnerek részéről, noha előrejelzése szerint a DRAM iránti igény valamelyest csökken majd a korábbi évek végéhez képest. A 14 nanométeren készülő processzorok ugyancsak erősek, a cég a Q4 során is növekedésre számít a területen.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A harmadik negyedévben végre az IT és mobil kommunikációs eszközökkel foglalkozó divízió is nőni tudott a tavalyi értékekhez képest: az összesen mintegy 23,31 milliárd dollár bevételt termelt, valamivel több mint 8 százalékot téve 2014 hasonló időszakára. A növekedés az üzemi nyereségen már látványosabb, az az elmúlt év utolsó előtti negyedévénél mintegy 37 százalékkal több, 2,1 milliárd dollár - ezzel együtt viszont visszaesés az idei elmúlt két negyedévhez viszonyítva. Ennek fényében egyébként még kirívóbb a DS részleg teljesítménye, hiszen több mint ötmilliárd dollárral kevesebb bevétel mellett majdnem kétszeres üzemi nyereséget produkált az okostelefonokat is tömörítő divízióhoz képest.

A mobilos részleg erősödésében a fő szerepet az új készülékek játszották, élükön a csúcsmodellekkel, noha több belépő- középszintű eszköz is jól teljesített - igaz, az átlagos eladási árat ezek sikerei valamelyest csökkentették. A táblagépek iránti igény továbbra is alacsony, a cég itt nem tudott növekedést elérni - a tabletek gyarapodására a vállalat a következő negyedévben, az ünnepek alatt számít, de a valószínűleg a telefoneladások is nőnek majd, miután a harmadik negyedévben bejelentett modellek új piacokra is megérkeznek.

A fentiek mellett ne feledkezzünk meg a vállalat konzumer elektronikai divíziójáról sem, a többek között a hűtőkért, mosógépekért felelős részleg tavaly óta gyakorlatilag változatlanul teljesít, legalábbis ami 10,1 milliárd dolláros bevételét illeti. Üzemi nyereség terén az egy évvel korábbi eredményhez képest a szekció komoly előrelépést mutat: a többi divízióhoz hasonlítva vékony, 314 milllió dolláros nyeresége mintegy hétszeres növekedés 2014Q3-hoz képest. A területet főleg a nagyobb képátlójú, illetve UHD tévék húzták, a cég pedig további növekedést vár az utolsó negyedévben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról