Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 21. 10:55

HTC One A9: közepes vas, prémium ház, Android 6.0

Alumínium házban érkező, középkategóriás okostelefont jelentett be a HTC. A HTC One A9 névre keresztelt eszköz a közepes hardver mellett olyan funkciókat vonultat fel, mint az ujjlenyomat-olvasó vagy az optikai képstabilizáció, akkus kapacitása viszont nem túl biztató.

HIRDETÉS

Hangos termékbejelentéssel nyitja az ünnepi szezont a HTC, a vállalat hivatalosan is leleplezte a kiszivárgott információkból a nyáron többé-kevésbé már megismert, középkategóriás A9 készülékét. Bár közepes hardverről van szó, a vállalat igyekszik prémium hatást kelteni az eszközzel, amely alumínium házban érkezik.

A formaterv is ismerős - igaz nem elsősorban a HTC-től. A vállalattól megszokott dizájntól kifejezetten elüt az előlap alján elhelyezett, a Samsung készülékek home gombjaira emlékeztető, egyérintéses ujjlenyomat-olvasó. Bár nem ez a cég első terméke amelyen megjelenik a szenzor, az már a nyáron bejelentett HTC One M9+-on is helyet kapott, ott a két oldalán lévő hangszórórácsok miatt kevésbé emlékeztetett a dél-koreai rivális készülékeire. Az eszközt megfordítva a hangulat iPhone-osra vált: a HTC-től korábban sem volt idegen az eszköz tetején és alján műanyag csíkokkal megszakított fém hátlap, az A9 arányai és gömbölyded szélei viszont most erősen az Apple legújabb készülékeit idézik, csupán a telefon jobb széle helyett középen elhelyezett kamera jelent feltűnő különbséget.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A telefonon egy öthüvelykes Full HD AMOLED kijelző található, derekas, 441 PPI pixelsűrűséggel, amely mögött régiótól függően 2 gigabájt RAM-ot és 16 gigabájt belső tárhelyet, vagy 3 gigabájt memóriát és 32 gigabájt tárhelyet találunk. Ezek alapján az eszközt kis jóindulattal még a csúcsmodellek közé is sorolhatnánk, a szűk keresztmetszetet a Qualcomm Snapdragon 617-es processzor jelenti, amelyben 8 darab 1,5 gigahertzen ketyegő Cortex-A53 mag teljesít szolgálatot. Az eszköz microSD-kártyával bővíthető.

A készülék hátlapi kamerája a középkategóriában egészen figyelemreméltó, miután a 13 megapixeles felbontáshoz optikai képstabilizáció is társul - ez több, felső kategóriásként elkönyvelt eszközből is kimaradt. Az előlapon egy 4 megapixeles, a cégtől ismert Ultrapixel technológiát használó kamera figyel. Az akkumulátor, a fenti specifikációkkal ellentétben nem fest túl biztató képet, az öthüvelykes eszközbe a gyártó egy feltűnően kicsi, 2150 mAh kapacitású telepet tett. Bár az A53 magok étvágya jóval kisebb mint izmosabb testvéreiké, ekkora kapacitásnál még azokkal sem valószínű egy napnál hosszabb üzemidő. A kis akku ugyanakkor legalább támogatja a QuickCharge 2.0, illetve a hamarosan érkező 3.0 szabványokat, így gyorsan feltölthető.

Az okostelefon előnye továbbá, hogy a legújabb, 6.0-s Androiddal a fedélzetén érkezik, a gyártó ráadásul azt ígéri, hogy arra a szoftverfrissítéseket rendkívül tempósan, a Nexusok után legfeljebb 15 nappal küldi ki - a kezdeményezés mindenképp dicséretet érdemel, a hasonló ígéreteket mindenesetre érdemes némi kétkedéssel kezelni, a gyártóknál nem ritka, hogy elfeledkeznek a terméktámogatással kapcsolatos fogadalmaikról. A rendszerről a HTC Sense felülete most sem maradt le, ugyanakkor az mára viszonylag diszkrétnek mondható, nem üt el látványosan a "vanilla" Androidtól.

A HTC One A9 32 gigabájtos, 3 gigabájt RAM-mal szerelt változata az Egyesült Államokban nettó 400 dollárért lesz megvásárolható, Európába valószínűleg a 16 gigabájtos, 2 gigabájt memóriával szerelt verzió érkezik majd, ennek áráról ugyanakkor egyelőre nincs hír.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 07:21

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.