Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Új, munkaállomásokba szánt Xeonokat jelentett be az Intel

Hlács Ferenc, 2015. október 20. 15:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Új, belépő munkaállomásokba szánt Xeon processzorokat jelentett be az Intel. A vállalat 14 nanométeres Skylake architektúrájára építő E3-1200 v5 sorozat összesen 11 új lapkát vonultat fel.

Különösebb felhajtás nélkül mutatta be új Xeon E3-1200 v5 processzorcsaládját az Intel. A 14 nanométeres gyártási eljárással készült Skylake chipeket a gyártó belépőszintű munkaállomásokba szánja, melyekben a lapkák mindjárt kétgenerációs ugrást jelentenek. A kategóriában az előző generációt ugyanis az E3-1200 v3 képviseli Haswell alapokon - az áthidalásra szánt Broadwell chipek között bár feltűnt az E3-1200 v4 széria, ez csak néhány lapkát tartalmazott, amelyek közül több ráadásul beágyazott alkalmazási területekre készült.

Az Intel összesen 11 új lapkát leplezett le, egytől egyig négymagos kivitelben. A processzorok alapórajele 2 és 3,7 gigahertz között mozog, a turbózott érték pedig 3-tól 4 gigahertzig terjed. A lapkák többnyire 8 szálat kezelnek, a három legolcsóbb modell kivétel, amelyek csak 4-gyel birkóznak meg. A TDP érték nyolc esetben 80 watt, de két 25 wattos és egy 45 wattos chip is helyet kapott a sorozatban. Az integrált grafika sincs jelen mindenhol, a HD P530-at csak négy lapka kapja meg.

A legolcsóbb processzor 193 dollárba kerül majd, ez 4 szálat támogat, órajele 3,0/3,5 gigahertz, grafikus egység nem jár mellé, TDP-je pedig 80 wattos. A széria csúcsáért a fenti összeg több mint háromszorosát, 612 dollárt kell kicsengetni: a grafika itt is lemaradt, a csúcs-Xeon ugyanakkor már 8 szálat kezel, 3,7/4,0 gigahertzes órajelekkel, változatlanul 80 watt mellett. Az új Xeonok természetesen mind támogatják az akár 16 gigabájtos puffer nélküli DDR4 modulokat, ECC (hibatűrő) és ECC nélküli konfigurációban - összesen legfeljebb 64 gigabájtig.

Az Anandtech szerint az Intel valószínűleg megköti majd a felhasználók kezét abban a tekintetben, hogy az új Xeon lapkák csak szerveres chipsetekkel lesznek használhatók, a konzumer platformokon nem - a korlátozás várhatóan nem lesz megkerülhető. Ezzel a vállalat vélhetően az átfedéseket igyekszik megszüntetni a vállalati és a magáncélra szánt eszközök piaca között - ugyanakkor nincs kizárva, hogy egyes gyártók a munkaállomásokba szánt alaplapokat konzumer köntösben dobják majd piacra.

A vállalat E3-1200 v5 processzorai a C232, illetve C236 chipsetekre építő alaplapokkal párosítva alkotják majd a vállalat által Greenlow névre keresztelt platformot, amely 16 PCEe csatornával rendelkezik, ezen felül kettős DDR4, illetve DDR3L támogatást is kap, illetve nyolc SATA 3.0 porttal birkózik meg. A platformot a vállalat elsősorban a belépőkategóriás munkaállomásokhoz szánja, azoknak csupán másodlagos célpontját jelentik majd a szerverek.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.