:

Szerző: Voith Hunor

2015. október 19. 11:00

234 milliós kártérítést fizethet az Apple

A céget a Wisconsini Egyetem perelte be szabadalomsértés miatt, az Apple fellebbezni fog. A tét újra több százmillió dollár, a kártérítés mértéke pedig egy párhuzamos per miatt akár tovább is emelkedhet.

Újabb nagy(obb) horderejű, Apple-lel kapcsolatos szabadalomsértési ügy van kibontakozóban, melynek tétje több százmillió dollár. A cég ellen a Wisconsini Egyetem szabadalmainak licencjogait kezelő Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF) adott be keresetet tavaly év elején egy 1998-as szabadalom megsértésének gyanújával. A WARF beadványa szerint az Apple A7, A8 és A8X processzoraiban licenc nélkül alkalmazta a védett technológiát, és így jelentős vagyoni kárt okozott az intézménynek. A per alapjául szolgáló szabadalom az Apple szerint csak egyike annak a mintegy 70 bejegyzett szabadalomnak, melyek a processzorok feldolgozás-előrejelzési képességeire vonatkoznak.

Az ügyben múlt héten született az első két döntés. Ezekben az esküdtszék megállapította a szabadalomsértő magatartást – az eljárást lefolytató bíró ezt azzal a fontos döntéssel egészítette ki, hogy az Apple ezt nem szándékosan követte el. Ez azért fontos, mert a WARF beadványában ennek megállapítását is kérte, mely esetben a kártérítési tétel a szándékosság miatt akár a megállapított összeg háromszorosára is emelkedhetett volna.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az egyetemi alapítvány érintett készülékenként 2,74 dollárt, azaz mintegy 410 millió dollár kártérítést szeretett volna elérni, az Apple ezzel szemben mindössze 7 centet tartott megfelelőnek. A cupertinói cég ezt egy korábbi szabadalomsértési ügy alapján mondta, mely ugyanezen szabadalom körül zajlott, csak akkor a WARF az Intellel szállt harcba. A chipgyártó azonban inkább a peren kívüli megegyezést választotta, és 110 millió dollárt fizetett a licenceket kezelő alapítványnak.

Az esküdtszék első körben 234 millió dollárt ítélt meg a WARF-nak, a döntés ellen az Apple természetesen fellebbezni fog, így ha nem születik peren kívüli megállapodás, az ügy akár még évekig húzódhat. A WARF mindenesetre ennyit is elegendőnek találna, az alapítvány igazgatója örömét fejezte ki a szabadalmi és licencelési rendszer "integritása" miatt. A helyzet ráadásul jó eséllye tovább bonyolódhat, mert az alapítvány néhány hete még egy keresetet benyújtott az Apple ellen, csak ezúttal a legújabb készülékekben (iPhone 6 és 6s, iPad Pro) használt A9 és A9X processzorok miatt.

Egyetemek kontra versenyszektor

A WARF egyáltalán nem kezdő az ilyen perekben, sőt. A Reuters szerint az alapítvány csak az elmúlt másfél évtizedben 33 pert indított 31 különböző cég ellen, és általában pozitívan, peren kívüli megállapodásokkal jön ki az összecsapásokból. Az alapítvány saját bevallása szerint bevételeiből ösztöndíjak és egyéb támogatások formájában évente több tízmillió dollárt juttat vissza a Wisconsini Egyetemnek – a tavalyi évet 152 milliós bevétellel zárta.

Bár a versenyszektor szereplői általában igyekeznek körültekintően eljárni és licencmegállapodásokat kötni az aktívan kutató oktatási intézményekkel, a szabadalmak esetenként eltérő értelmezése rendszeresen kártérítési perekhez vezet. Ráadásul egyre többen kifogásolják azt, hogy a jórészt adófizetői pénzből is finanszírozott egyetemek az általuk fejlesztett technológiákat saját részre hasznosítható és nem szabadon felhasználható szabadalmakként védetik le. A felsőoktatási intézmények számára azonban ez nagyon jó bevételi forrás, a licencmegállapodások az élvonalbeli egyetemeknek rengeteget hoznak a konyhára, így érthető, hogy miért kardoskodnak a jelenlegi rendszer megváltoztatása ellen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.