Szerző: Voith Hunor

2015. október 14. 13:30

Előfizetéses modellt vezet be a BalaBit

A cég a syslog-ng és a Shell Control Box esetében biztosítja ezt a licencelési lehetőséget – egyelőre csak Magyarországon és a vártnál alacsonyabb rugalmasság mellett, de az év végéig jelentős kedvezménnyel.

Új licencelési konstrukciót vezet be a BalaBit. A cég két termékét, a syslog-ng Store Box naplómenedzsment-eszközét és a Shell Control Box tevékenységfelügyeleti szoftverét mostantól előfizetéses modellben is lehet licencelni, az év végéig akár jelentős kedvezménnyel is. Érdemes kiemelni, hogy az új lehetőség nem egyenlő a szoftver-mint-szolgáltatás (SaaS) modellel, a termékek az eddigiekhez hasonlóan on-premise, azaz helyben telepítendő és futó változatok.

A BalaBit egyébként tervezi az SaaS modell bevezetését, a részletek kidolgozása folyamatban van, konkrét szolgáltatópartnerrel is folynak tárgyalások, mondta el kérdésünkre Szomor Bence, a BalaBit marketingmenedzsere. A vállalat annak lehetőségét is meg fogja vizsgálni, hogy az ügyfelek közvetlenül a BalaBitnél hosztolt szerverekről vegyenek igénybe szoftverszolgáltatást – konkrétumokra azonban még egy ideig várni kell.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az előfizetéses konstrukció előnyeit főleg a kkv szektor szereplői fogadhatják örömmel, de a részleteket átböngészve a licencelési feltételek messze nem olyan rugalmasak, mint amilyenekre az "előfizetéses" alapján elsőre gondolhatnánk. Az előfizetési időszakot csak éves léptékben lehet szabályozni (ezért értelemszerűen a minimális futamidő egy év), ami némileg csökkentheti a finanszírozási alternatíva vonzerejét. Az üzemeltetés területén egyelőre szintén számolni kell némi korlátozással, a syslog-ng Store Box esetében legfeljebb 50 kliens naplózására, a Shell Control Box esetében pedig legfeljebb 10 vagy 25 szerver auditnaplózására van lehetőség.

02:28
 

What's new in Shell Control Box 4 F1?

Még több videó

A vártnál kevésbé rugalmasabb feltételeit a piaci bevezetés tapogatózó, első fázisa miatt alakította így a cég. Az új üzleti modellt a cég nem pusztán saját indíttatásból, hanem potenciális ügyfelektől származó kérések miatt is vezette be, és Szomor szerint a piaci visszajelzések alapján lehet, hogy megjelenik majd a havi fizetési lehetőség és a naplózható/felügyelhető gépek száma is módosulhat.

Az új konstrukció mellett azonban számos érv is szól. Az előfizetési díj tartalmazza a verziókövetést és az alapszintű terméktámogatást is, melyek örökös licenc esetében feláras tételek. Finanszírozási szempontból kedvező, mert a díj teljes mértékben elszámolható adóalapcsökkentő költségként, és az induló összeg is jóval alacsonyabb, mint az örökös licenc vásárlásakor. Összességében tehát alacsonyabb a beszállási küszöb, tervezhetőbb a költség, több az alapdíjba foglalt hasznos kiegészítő szolgálatás – mind-mind az SaaS modellben megismert előnyök, csak egyelőre on-premise változatokkal.

Az előfizetéses licencelést a BalaBit első körben kizárólag Magyarországon teszi elérhetővé (várhatóan ez az SaaS modell esetében is így lesz), és a magyar piacon szerzett tapasztalatok alapján a cég vezetése jövőre dönt majd a nemzetközi bevezetés üteméről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról