Szerző: Gálffy Csaba

2015. október 6. 16:03

FLIF: új, sokoldalú képformátum született

Új szabad szoftveres képformátum született. A FLIF (free lossless image format) nagy ígérete, hogy a hagyományos formátumokhoz képest jóval hatékonyabb tömörítést ígér, mindezt több képességgel és sokoldalúbb használhatósággal fűszerezve.

HIRDETÉS

Új, minden eddiginél hatékonyabb és sokoldalúbb digitális képformátum mutatkozott be: a FLIF alapját a MANIAC (meta-adaptive, near-zero integer arithmetic coding) adja, sajátossága, hogy a a kontextust a kódolási algoritmus által létrehozott döntési fa jelenti, ezt pedig a kódolás folyamata alatt határozza meg.

A készítők adatai szerint az új formátum nagyon ígéretesnek tűnik. A mérések szerint átlagosan 35 százalékkal kisebb fájlméretet produkál, mint a PNG és 37 százalékkal kisebbet, mint a veszteségmentes JPEG 2000, de a modernebb formátumokkal szemben is versenyképes, a WebP-hez képest 15 százalékkal, BPG-vel szemben 22 százalékkal kisebb (mindkét esetben szintén veszteségmentes tömörítést használva).

Orvosi képeken: nagyon jól teljesít a FLIF

Az új formátum az opcionális képességek terén is sokoldalú, támogatja szürkeárnyalatos, RGB és RGBA színtartományokat, 16 bites színmélységet, váltottsoros és progresszív ábrázolást, valamint az animációkat is. A progresszív ábrázolás előnye, hogy lassú átviteli sebesség és nagy képméret esetén is nagyon gyorsan tud képet mutatni, amely fokozatosan élesedik, ahogy a kép többi része is megérkezik a kliensre. Ebben pedig még a PNG-hez képest is tud újat mutatni, elegendő akár fél százalék is, hogy az első (persze nagyon elnagyolt) kép megjelenjen a képernyőn (lásd az alábbi videót).

01:07
 

Image compression race: PNG Adam7 vs FLIF

Még több videó

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A sokoldalúságot hangsúlyozzák a fejlesztők a különböző típusú képek esetében is. Míg a PNG hatékony a vonalas ábrák esetében, kevésbé hatékony a normál fotóknál. Ugyanígy a veszteségmentes JPEG 2000 a geológiai vagy orvosi képalkotásban számít szabványnak, másra viszont jobbára alkalmatlan, a sima JPEG pedig házi fotózáshoz kiváló, másra viszont kevésbé. A FLIF ezzel szemben nem specializált, különböző beállítások mellett minden képtípus esetében hatékony tud maradni.

Nagy kérdés persze, hogy az új formátum milyen széles körben tud elterjedni - a Google által 2010 óta támogatott WebP például csak a keresőóriás saját szolgáltatásai között, mobilalkalmazásaiban, Chrome alól nézett webes alkalmazásaiban van használatban. A FLIF mindenesetre szabad szabvány, ahogy a referenciaimplementáció forráskódja is GPLv3 alatt érhető el.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 07:11

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.