Szerző: Voith Hunor

2015. október 5. 10:00

Idén újra lesz Szabad Szoftver Konferencia

Egy év szünet után immár ötödik alkalommal tartja meg a rendezvényt az FSF.hu Alapítvány. Az október 17-i konferencián a szervezők a bevált receptet követték, az előadások között lesz üzemeltetői, fejlesztői és felhasználói fókuszú is.

Október 17-én, az Óbudai Egyetemen tartja ötödik Szabad Szoftver Konferenciáját az FSF.hu Alapítvány. A rendezvény egy egész szombat napot felölel, a kilátogatók három szekcióban hallgathatnak majd szakmai előadásokat – melyeket (ahogy a korábbi konferenciák alkalmával is) a zsűri az előadói helyekre beérkezett pályázatok alapján válogatott ki. A szervezők kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy azoknak az IT-vezetőknek, döntéshozóknak is hasznos tartalmat kínáljanak, akik már aktívan használnak szabad szoftvereket céges környezetükben vagy vizsgálják azok bevezetési lehetőségeit.

A konferencián 25 előadás lesz, melyeket a hazai IT-szakma tapasztalt és ismert szakemberei tartanak (akik közül az elmúlt években többen a HWSW ingyenes meetupjain és konferenciáin is előadtak). Üzemeltetőknek lesz szó például az OpenStack alatti elosztott adattárolásról, a népszerű Zorp tűzfal újdonságairól és a szintén BalaBit-fejlesztés syslog-ng alkalmazási területeiről, valamint a linuxos konténerek világáról is. Egy CRM rendszer bevezetése mindig komoly kihívás, az idei konferencián a SugarCRM kerül majd nagyító alá.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Fejlesztőknek szólnak majd a Drupal, Moodle és Go keretrendszerekkel és nyelvvel foglalkozó előadások, igazi érdekességként pedig a robotikában használható szabad szoftverekről is új információkra tehetnek szert a téma iránt érdeklődők. Aki "csak" a nyelvrengetegben szeretne kicsit jobban eligazodni, annak a Trendek a nyelvekben előadásra lesz érdemes beülnie.

Ami a felhasználói szoftveres szekciót illeti, természetesen nem maradhat ki a LibreOffice és a Gimp, de lesz szó a reklám- és trükkfilmes iparban egyre népszerűbb Blenderről valamint a Scribus nyílt forrású DTP alkalmazásról is. A rendezvény részletes programja ezen az oldalon található.

Két szerencsés látogató együtt ebédelhet majd az előadókkal, ehhez azonban érdemes időben érkezni, mert ennek kisorsolására egyből a konferencia megnyitója után fog sor kerülni. Az előadói értékeléseket is érdemes lesz a nap végén leadni, mert azok között, akik ezt megteszik, a szervezők egy OpenWRT operációs rendszerrel előtelepített TP-Link Archer C7 AC1750 kétsávos gigabites routert fognak kisorsolni.

Természetesen az idei Szabad Szoftver Konferencia is ingyenesen látogatható, de regisztrálni azért kell, ezt a rendezvény honlapján lehet megtenni. Azok a cégek, melyek kiállítóként és/vagy támogatóként szeretnének megjelenni, itt tudják jelezni szándékukat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról