Szerző: Gálffy Csaba

2015. szeptember 29. 10:29

Duplázta az appok maximális méretét a Google

Változik a Play Store-ba feltölthető appok maximális mérete. A lényeges újdonság, hogy immár az 50 megabájtból éppen kicsúszó appok is frissülnek majd automatikusan.

Növelte a Play Store-ba feltölthető alkalmazáscsomagok maximális méretét a Google. Az Android fejlesztői blogján közzétett bejegyzés szerint az .apk állományok maximális mérete 50 megabájtról immár 100 megabájtra nő, vagyis az alkalmazásboltban immár ekkora appok publikálhatóak közvetlenül. A változás csak a 4.0 és nagyobb verziószámú Android-verziókat érinti (API level 14 és magasabb), ennél korábbi kiadásokra továbbra is az 50 megabájtos limit érvényes.

Az .apk állományokra vonatkozó korlát nem jelenti azt, hogy ennél nagyobb alkalmazások nem létezhetnek. A Play Store-ból letöltött csomag mellett ugyanis az app letölthet tetszőleges mennyiségű kiegészítő állományt - így működnek a sok gigabájtra rúgó androidos játékok, amelyek az első indításkor húzzák le a kiegészítő erőforrások legnagyobb részét. Ezt egy ideje a Google közvetlenül is támogatja az Expansion Files segítségével, amelyet a Play Store hosztol, és az .apk-val egyidőben letöltődnek (így nincs szükség a felhasználói élményt romboló első indításkori letöltésre).

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A maximális fájlméret emelése elsősorban az automatikus frissítések miatt fontos/érdekes. A Play Store ugyanis alapértelmezésben Wi-Fi-n automatikusan frissíti a telepített alkalmazásokat. A rendszer a háttérben letölti és telepíti a magasabb verziószámmal rendelkező appot - de ez kizárólag az .apk állományra vonatkozik. A kiegészítő fájlok letöltése és frissítése már az alkalmazás felelőssége, ezeket a Play Store nem piszkálja saját hatáskörben, azok csak az app futtatásával frissülnek jellemzően.

A fentiekből következik, hogy a limit emelésével azok a fejlesztők járnak most jól, akik 50 és 100 megabájt közötti alkalmazást készítettek. Ezek a fejlesztők immár egyetlen csomagban publikálhatják alkalmazásaikat, nem kell a kiegészítő letöltéssel vesződni, ráadásul immár a legkedvezőbb automatikus frissítési körbe kerül az alkalmazásuk. További apróság, hogy az ilyen, korábban nagy méretűnek számító alkalmazásoknál a Play Store immár nem dob figyelmeztetést a felhasználónak, így a letöltés is egy fokkal egyszerűbb lesz.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról