Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 21. 14:11

Gyűjti és eladja felhasználói adatait az AVG

Információkat gyűjt felhasználóiról, majd eladja azokat a népszerű AVG biztonsági szoftver ingyenes verziója októbertől. A vállalat frissített adatvédelmi irányelvei alapján a szoftver a használó böngészési előzményeit, sőt még telepített alkalmazásait illetően is küldhet adatokat a vállalatnak.

Frissítette adatvédelmi irányelveit az AVG, a lépés azonban valószínűleg nem lesz túl népszerű a biztonsági szoftvereiről ismert cég felhasználói körében. A vállalat tervei szerint a jövőben meglehetősen közelről követi majd a felhasználók tevékenységét, a begyűjtött "nem személyes adatokat" pedig értékesíti.

A vállalat mentségére legyen mondva, nem köntörfalaz a dolog kapcsán, megújult irányelveiben egyértelműen közli, hogy milyen információkat zsákmányol a felhasználóktól, illetve azt is, hogy mindezt azért teszi, hogy ingyenes termékeiből is tegyen szert bevételre. A cég szerint így tarthatók meg a szóban forgó szoftverek továbbra is ingyenesként. Az AVG az adott eszközhöz kapcsolt hirdetési azonosítót, a böngészési és keresési előzményeket, az adott kapcsolat mögött álló internetszolgáltató nevét, illetve a készülékre telepített más alkalmazásokkal és azok használatával kapcsolatos információkat gyűjti be.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az AVG a felsoroltakon túl nem zárja ki, hogy időnként olyan személyes információkat is tárol, mint a felhasználó földrajzi pozíciója, ezeket azonban anonim módon kezeli, például annak meghatározására, hogy egy-egy térségben hány felhasználó található. Az új irányelvek idén október 15-én lépnek életbe, noha a vállalat szerint a böngészési előzmények gyűjtésére vonatkozó részt "más megfogalmazásban" korábban is jelen volt azok között.

Ráadásul nem ez az egyetlen új bevételi forrás, amelyre az AVG szemet vetett, a cég szóvivője a Wirednek elmondta, a jövőben több más módszerrel, például előfizetéses vagy hirdetésekkel kiegészített konstrukciók is próbálkozhat - noha az nem világos, hogy előbbi pontosan hogyan férne össze az ingyenes szoftverrel.

Az nem meglepő, hogy a cég újonnan bevezetett gyakorlatát sokan kifogásolják. Alexander Hanff biztonsági szakértő például szintén a Wirednek nyilatkozva úgy vélekedett, messzemenőkig etikátlan a vírusirtó szoftver kiterjedt jogosultságait adatgyűjtési célokra használni. Bár Hanff mindenkit a hasonló termékek bojkottálására buzdít, az AVG felhasználóinak ennél egyszerűbb módjuk is lesz az információgyűjtés megakadályozására, az ugyanis a szoftver felületén kikapcsolható lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról