Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 18. 11:00

Hatosával árulja zacskós tableteit az Amazon

Három új táblagépet leplezett le az Amazon, amelyek között egy kifejezetten pénztárcabarát modell, az 50 dolláros Amazon Fire is helyet kapott - az eszközt a cég ráadásul hatos kiszerelésben is elérhetővé teszi, melyből az egyik ajándék.

Több új táblagéppel, köztük egy kifejezetten olcsó modellel frissítette kínálatát az Amazon. Az új tabletek közül kétségtelenül ez utóbbi keltette a legnagyobb feltűnést, nem csak 50 dolláros árcédulája miatt, de azért is, mert a vállalat meg sem próbálja véka alá rejteni, hogy "filléres" készülékről van szó: az Amazon Fire névre hallgató tableteket papírtasakban, sőt hatos csomagban is piacra dobja - utóbbi ára ráadásul csak 250 dollár, a hatból egy gép tehát ajándék.

Ezért az összegért persze meglehetősen szerény hardvert kapunk, noha ez valószínűleg senkinek nem okoz meglepetést: a héthüvelykes eszközt egy egyelőre ismeretlen gyártmányú 1,3 gigahertzes négymagos processzor hajtja, 1 gigabájt RAM-mal kiegészítve. Belső tárhelyből 8 gigabájtot kapnak a felhasználók, amely microSD-vel bővíthető. A cég a kijelzőfelbontást sem vitte túlzásba, az 1024x600 pixel, ez 7 hüvelyken 166 PPI-t jelent. A hátlapon egy szinte "jelképes" 2 megapixeles kamera található, míg az előlapra egy VGA szenzor jutott - szinte nosztalgikus értékek, ugyanakkor ne felejtsük el, 50 dollárról beszélünk.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Amazon Fire a vállalat legújabb, Lollipopra építő Android variánsával, a Fire OS 5 Bellinivel kerül a boltokba. Az eszköz piacra dobása érdekes lépés a cég részéről, hiszen annak költségei még a gyártó számára is megközelíthetik, sőt meg is haladhatják az 50 dollárt - a vállalat ugyanakkor nem a táblagépek eladásából, hanem rajtuk keresztül történő vásárlásokból remél bevételt, a jelek szerint annyit, hogy megéri számára akár gyártási költség alatt adni az eszközöket.

Fire HD: drágább, színesebb

Az új készülékek közül az élmezőnyt az idei Fire HD tabletek képviselik, amelyek 8 és 10,1 hüvelykes kivitelben is kaphatók, bár a felbontás itt is a belépőszintet idézi, az mindkét esetben 1280x800 pixel, ami a nagyobb változatnál 149, a kisebb modellnél pedig 189 PPI-s pixelsűrűséget jelent. Hogy pontosan milyen processzor dolgozik az eszközökben az itt sem ismert, mindössze annyit tudni, hogy egy négymagos, 1,5 gigahertzes lapkáról van szó. A nyolchüvelykes 8 és 16 gigabájt, a 10,1-es pedig 16 és 32 gigabájt tárhellyel lesz kapható, mindkettő bővíthető microSD-vel. A tableteken hátul egy 5 megapixeles szenzor, elöl pedig egy HD kamera található.

A táblagépek szintén Bellini rendszerrel kerülnek a boltokba, az Amazon Fire-nél drágábban, ugyanakkor továbbra sem magas áron: a kisebb változat 150, a nagyobb modell 230 dollárról indul. Az eszközök négyféle színben, fekete, magenta, kék és narancs kiszerelésben lesznek kaphatók. Az Amazon új tabletei egyébként kifejezetten csinosra sikerültek, talán épp azért, mert az egyszerű dizájn nem is akar többnek látszani egy korrekt középszintű táblagépnél. Érdemes továbbá megfigyelni, hogy a vállalat megvált a tableteinél tavaly még a Fire előtt díszelgő Kindle márkanévtől, úgy látszik azt a jövőben kifejezetten e-book olvasóinak tartja meg, jobban szeparálva  termékeit.

Gyerektablet, gyerekgaranciával

A sort záró, harmadik frissen bejelentett tabletet a vállalat kifejezetten gyerekeknek szánja, erről árulkodik az eszköz masszív gumipereme is. A készülék az Amazon Fire Kids Edition nevet kapta, hardverét tekintve megegyezik az 50 dolláros Fire-rel - ugyanakkor a cég ennek dupláját, 100 dollárt kér érte. Ebben az árban ugyanakkor az ipari gumiütközőn túl egy kétéves "kérdések nélküli" cseregarancia is benne van, ha az ifjúság rosszul mérné fel a készülék strapabíróságát, a vállalat továbbá egy évre szóló Amazon FreeTime Unlimited hozzáférést is ad a tablethez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról