Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 14. 15:43

Tempósan térnek át Windows 10-re a gamerek

Az átlagfelhasználónál jóval tempósabban váltanak Windows 10-re a játékosok - derül ki a Valve augusztusi felméréséből, amely a Steam felhasználói által használt operációs rendszereket és hardvert vizsgálta. A kutatás alapján augusztusban a Windows verziók közül szinte csak a 10-es részesedése nőtt.

A Windows 8-at jócskán megelőzve, már a 8.1 helyére pályázik piaci részesedés terén a Microsoft operációs rendszerének legújabb verziója - legalábbis a Steam felhasználóinak körében. A disztribúciós platformot fejlesztő Valve szeptember elején tette közzé idén augusztusra vonatkozó kutatását, amelyben felhasználók hardver-, illetve szoftverhasználatát vizsgálta. Az egészen friss Windows 10 előretörése mellett az is érdekes, hogy a Windows összes verzióját nézve, csökkent a rendszer részesedése.

A mezőnyt persze még mindig a Windows 7 vezeti, a maga 48,54 százalékával (a 32 és 64 bites verziókat is beleértve) azt pedig a 8.1 követi, 23,9 százalékkal. A Windows 10, bár csak idén július 29. óta elérhető, bő egy hónap alatt már a dobogó harmadik helyére küzdötte fel magát, 17,02 százalékot tudhat magáénak. A Windows 8 részesedése mindössze 2,88 százalékra zsugorodott, ezzel nem áll messze a Windows XP 2,76 százalékos értékétől sem. A legkisebb rész a Windows Vistának jutott, az alig 0,62 százalékéval a sor végén kullog. A Mac továbbra sem hasít ki magának túl nagy szeletet a tortából, 3,22 százalékot tudhat magáénak, de a Linux szénája sem áll jól, a rendszer 0,92 százalékkal szintén a sereghajtók között van.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Utóbbi nem jó hír a nyílt rendszert felkaroló Valve számára, ugyanakkor meglepőnek sem igazán mondható, miután a Linuxon is elérhető játékok száma egyelőre csekély. A Windows 10-es felhasználók száma viszont tempósan gyarapszik, augusztusban mintegy 13,68 százalékkal ugrott meg - előtte a Valve vélhetően a rendszer Insider Preview verziójt használókat is számlálta. Érdekes módon a 64 bites Vista is növekedéssel zárta az augusztust, ám a 0,01 százalékos plusz nem valószínű, hogy mérvadó lenne.

A Linuxnál is hasonló a helyzet, a cég listájában feltüntetett disztribúciók közül csak a 14.04.2-es Ubuntu verziónál látható mínusz, vélhetően azért, mert a felhasználók frissítettek az augusztus folyamán megjelent 14.04.03-as verzióra. A többi disztribúció vékony, jó részt 0,1 százalék alatti plusszal búcsúzott a nyártól.

A hardveres eredmények között is akadnak érdekes értékek, a legtöbb Steamen vásárló játékos például 8 gigabájt RAM-ból gazdálkodik, ők teszik ki a felhasználók 30,98 százalékát, akiket a 4 gigabájt RAM-mal szerelt gépek tulajdonosai követnek, 21,83 százalékkal. A bronzérem, 14,55 százalékkal a 12 gigabájt, vagy több memóriát tartalmazó PC-ké. Azon vélhetően senki nem fog túlzottan meglepődni, hogy a processzormagok számát tekintve szinte egyeduralkodók a 2 és 4 magos konfigurációk. A zászlót előbbi viszi 48,88 százalékkal, a négymagos chipek pedig a gépek 43,86 százalékában dolgoznak.

A fenti adatokból kétségtelenül a Windows 10 lendületes térnyerése a leglátványosabb, ami jól mutatja, hogy a játékosok igyekeznek minél hamarabb a legújabb rendszerre váltani, jóval előbb, mint a felhasználók többsége. A NetMarketShare adatai szerint a Windows 7 világszerte, minden felhasználót tekintve még mindig több mint 57 százalékon áll, a Windows 10 pedig 5,21 százalékért felel.

a címlapról