Szerző: Koi Tamás

2015. szeptember 10. 10:59

Az Antenna Hungária építi az állami mobilhálózatot

Jövő márciusra elkészülhet az MVM NET Zrt. tulajdonában lévő, 450 MHz-es állami mobilhálózat, melyet elsősorban kormányzati kommunikációs és M2M-felhasználásra álmodtak meg évekkel ezelőtt. A hálózat az eredeti tervekhez képest korszerűbb technológiával épülhet ki, az LTE-alapinfrastruktúrához a Huawei biztosítja a technológiát.

Jövő tavaszra lezárulhat az állami üzemeltetésben lévő 450 MHz-es mobilhálózat kiépítése, miután a frekvencialicenc-tulajdonos MVM Net Zrt. megállapodott a generálkivitelezővel és a hálózati infrastruktúra technológiai beszállítójával a teljes rendszer kiépítéséről. A kivitelező a szintén állami tulajdonban lévő Antenna Hungária lett, míg a hálózati berendezéseket, így a maghálózati és rádiós elemeket a magyar állam stratégiai partnere, a kínai Huawei szállítja.

Az első állami

Bár szokás negyedik mobilszolgáltatónak nevezni, az MVN Net 450 MHz-es rendszere nem lesz versenytársa a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország, illetve a Vodafone Magyarország által üzemeltetett (elsősorban beszédcélú) mobilszolgáltatásoknak, legfeljebb a gépek közti kommunikáció (M2M) szegmensben. Bár ennek a frekvenciatartománynak a hullámterjedése lefedettségi szempontokat figyelembe véve jóval kedvezőbb bármely más, kereskedelmi mobilhálózattal összehasonlítva, a kapacitás ugyanakkor ezzel éppen fordítottan arányos, azaz nagy forgalmat generáló kliensek tömegét nem tudja olyan hatékonyan kiszolgálni a rendszer.


Az okosmérőkhöz ideális infrastruktúra-alap a 450 MHz-es frekvenciasáv

Az eredeti pályázati kiírás így már eleve azzal a céllal kívánta bérbe adni a frekvencialicenceket, hogy az azokat megszerző pályázó különböző, elsősorban a kormányzati szektor igényeit kiszolgáló mobilkommunikációs infrastruktúrát (elsősorban különféle M2M-megoldások már meglévő rendszerekhez, például az elektronikus útdíjrendszerhez kötődően) üzemeltessen. A pályáztatás elsősorban a vele kvázi párhuzamosan zajló, 800, 1800 és 2600 MHz-es sávokat érintő pályázat miatt nem volt teljesen zökkenőmentes, végül egyetlen cég mutatott csak érdeklődést a frekvenciablokk iránt: az állami tulajdonú MVM Net Zrt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A pályázatot követően meglehetősen nehézkesen indult a hálózat kiépítése is, olyannyira, hogy a pályázatban szereplő vállalások elmaradása miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság meg is büntette az MVM Netet. A szolgáltató végül az eredeti technológiai koncepcióval szakítva úgy döntött, hogy modernebb alapokra helyezi az egész hálózatot, így a 450 MHz-es sávban végül LTE-technológiával működik majd az MVM Net hálózata - ami egyébként Európában is egyedülállónak számít ebben a formában.

Tavaszra kész lehet

Az LTE450 hálózat kiépítésében a magyar állam stratégia partnere, a kínai Huawei Technologies vesz részt mint eszközbeszállító, a generálkivitelező pedig a szintén állami tulajdonban lévő, rádiókommunikációs hálózatok kiépítésében és üzemeltetésében több évtizedes gyakorlattal rendelkező Antenna Hungária lett. A teljes hálózat mintegy 8 hónap alatt készülhet el, az MVM ígérete szerint a rendszer 2016. márciusára érheti el a szerződésben vállalt 95 százalékos területi lefedettséget.

Érdekesség, hogy ennél a lefedettségnél mindhárom már meglévő, magyarországi mobilszolgáltató nagyobb, 98%-ot elérő, sőt azt meghaladó kültéri lefedettséget ígér egy-két éven belül, szintén LTE-technológiával, a 800 MHz-es frekvenciasávban. A felhasználási módot tekintve ugyanakkor a nyilvános elektronikus hírközlési szolgáltatás nyújtására (tehát klasszikus mobilszolgáltatásra) és a kifejezetten M2M-kommunikációra kihegyezett hálózatok tervezése, kiépítése, illetve az adótornyok elhelyezése más és más megfontolásokat igényelhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról