Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 9. 11:37

Tízezer alkalmazottól válik meg a Samsung

Mintegy tízezer dolgozójától búcsúzik a Samsung. A vállalat napokban bejelentett masszív leépítései összes alkalmazottjának tíz százalékát érintik a gyártó dél-koreai központjában.

Komoly leépítéseket jelentett be a Samsung Electronics egy nappal a rivális Apple új készülékeit leleplező eseménye előtt. A koreai gyártó munkavállalóinak mintegy 10 százalékától válik meg, ami a cég közel százezer foglalkoztatottját tekintve nagyjából 10 ezer embert jelent.

Noha a bejelentés időzítése elég váratlan, hiszen épp az Apple idei "nagy pillanata" előtt nem fest túl biztató képet a Samsung jelenlegi helyzetéről, a vállalat elmúlt években tapasztalt teljesítményét figyelembe véve nem meglepő. A gyártó már zsinórban a hetedik zsugorodó negyedévet zárja: bár félvezetők és komponensek terén továbbra is jó eredményeket produkál, okostelefonos divíziója a jócskán a várakozások alatt teljesít.

A vállalat idén kiadott felső kategóriás készülékeivel igyekezett sokkal inkább a prémium szegmensbe pozicionálni magát - ez azonban a telefonok árában is megmutatkozott, így nem hozta meg a remélt sikert a gyártónak, a telefonos üzletág üzemi eredménye az elmúlt negyedév során jelentősen visszaesett. A cég dolgát az ősrivális Apple mellett az androidos konkurencia is rendesen megnehezíti, az egyes gyártók ugyanis egyre jobb minőségű telefonokat kínálnak, a Samsungénál számottevően alacsonyabb áron.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A leépítések várhatóan a cég pénzügyi területeken dolgozó alkalmazottjait, valamint az emberi erőforrásokkal foglalkozó dolgozókat és a PR részlegeket érintik elsősorban. Az elbocsátások a jelenlegi értesülések szerint a vállalat dél-koreai központjában várhatók. A Samsung azt reméli, adminisztrációs kiadásaiból 2016-ban mintegy 50 százalékot tud majd lefaragni.

Vélhetően az Apple mai nap folyamán bejelentett termékei sem segítenek majd a cég helyzetén. Tavaly a cupertinói cég is belépett a nagy kijelzővel szerelt telefonok piacára, ami kifejezetten rossz hír volt a Samsung számára, kiváltképp, hogy a vállalat két új készüléke határozottan pozitív fogadtatásra talált. Az egyelőre kérdéses, hogy a ma leleplezett iPhone (iPhone-ok?) mekkora sikert hoz a cégnek, az elmúlt évek trendjei alapján azonban komoly érdeklődésre lehet majd számítani.

Nem tudni, hogy a Samsung a leépítéseken túl tervez-e más lépéseket tenni a stabilizálódás érdekében, mindenesetre az okostelefonok terén képviselt jelenlegi, "extra prémium" irányvonal nem tűnik kifizetődőnek - még ha az ténylegesen jobb telefonokat eredményez is.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról