:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 9. 11:37

Tízezer alkalmazottól válik meg a Samsung

Mintegy tízezer dolgozójától búcsúzik a Samsung. A vállalat napokban bejelentett masszív leépítései összes alkalmazottjának tíz százalékát érintik a gyártó dél-koreai központjában.

Komoly leépítéseket jelentett be a Samsung Electronics egy nappal a rivális Apple új készülékeit leleplező eseménye előtt. A koreai gyártó munkavállalóinak mintegy 10 százalékától válik meg, ami a cég közel százezer foglalkoztatottját tekintve nagyjából 10 ezer embert jelent.

Noha a bejelentés időzítése elég váratlan, hiszen épp az Apple idei "nagy pillanata" előtt nem fest túl biztató képet a Samsung jelenlegi helyzetéről, a vállalat elmúlt években tapasztalt teljesítményét figyelembe véve nem meglepő. A gyártó már zsinórban a hetedik zsugorodó negyedévet zárja: bár félvezetők és komponensek terén továbbra is jó eredményeket produkál, okostelefonos divíziója a jócskán a várakozások alatt teljesít.

A vállalat idén kiadott felső kategóriás készülékeivel igyekezett sokkal inkább a prémium szegmensbe pozicionálni magát - ez azonban a telefonok árában is megmutatkozott, így nem hozta meg a remélt sikert a gyártónak, a telefonos üzletág üzemi eredménye az elmúlt negyedév során jelentősen visszaesett. A cég dolgát az ősrivális Apple mellett az androidos konkurencia is rendesen megnehezíti, az egyes gyártók ugyanis egyre jobb minőségű telefonokat kínálnak, a Samsungénál számottevően alacsonyabb áron.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A leépítések várhatóan a cég pénzügyi területeken dolgozó alkalmazottjait, valamint az emberi erőforrásokkal foglalkozó dolgozókat és a PR részlegeket érintik elsősorban. Az elbocsátások a jelenlegi értesülések szerint a vállalat dél-koreai központjában várhatók. A Samsung azt reméli, adminisztrációs kiadásaiból 2016-ban mintegy 50 százalékot tud majd lefaragni.

Vélhetően az Apple mai nap folyamán bejelentett termékei sem segítenek majd a cég helyzetén. Tavaly a cupertinói cég is belépett a nagy kijelzővel szerelt telefonok piacára, ami kifejezetten rossz hír volt a Samsung számára, kiváltképp, hogy a vállalat két új készüléke határozottan pozitív fogadtatásra talált. Az egyelőre kérdéses, hogy a ma leleplezett iPhone (iPhone-ok?) mekkora sikert hoz a cégnek, az elmúlt évek trendjei alapján azonban komoly érdeklődésre lehet majd számítani.

Nem tudni, hogy a Samsung a leépítéseken túl tervez-e más lépéseket tenni a stabilizálódás érdekében, mindenesetre az okostelefonok terén képviselt jelenlegi, "extra prémium" irányvonal nem tűnik kifizetődőnek - még ha az ténylegesen jobb telefonokat eredményez is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.