Szerző: Gálffy Csaba

2015. szeptember 7. 14:07

Újra komoly vizuális frissítést kapott a mobilos Skype

Új főverziót kapott a mobilos Skype mind Apple iOS-en, mind Androidon. A frissítésben a felhasználói felület alapos átdolgozása viszi a prímet, a Windows Phone-os motívumok erőltetése helyett mindkét platformon natív(abb) lett a UI.

Natív felületet kapott a Skype, a Microsoft csevegőkliense mind androidon, mind iOS-en szorosabban követi a megfelelő platform bevett struktúráit, mint az előző kiadások. A tavaly nyáron bevezetett 5.0-s androidos és iOS-es alkalmazás még egy korábbi stratégiából született, a cég akkor egységesen a Windows Phone-ra emlékeztető felhasználói felülettel ruházta fel alkalmazásait, a Skype-tól a OneDrive-ig. Ennek célja a Windows Phone design-nyelvezetének megismertetése volt a más platformok felhasználóival - erről a cég mára letett, a Skype app új kiadása immár nem lóg ki az egyes platformok megszokott viselkedési mintázatából.

Ötletes, hogy az iOS-es kiadásban a Microsoft behozta az Outlook appból ismerős jobbra-balra húzás gesztusát, levelek helyett kontaktokat kezelhetünk egyetlen mozdulattal - például hosszan jobbra húzva videós beszélgetést indíthatunk. A felület egyébként immár egészében a "normál" iOS elrendezést követi, vagyis a metrós navigáció helyett immár lent található navigációs gombokkal válthatunk a nézetek között.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Androidon a legújabb Material Design inspirálta a Skype appot, a Google alkalmazásokban megszokott "action button" nyitja a tevékenységek körét, és materialos elrendezést követnek a gombok és az egymásra rakódó rétegekben ülnek a felületi elemek. A Microsoft mindkét platformon javította a keresés hatékonyságát, immár a felhasználók és az üzenetek között is jobban keres az alkalmazás.

A nagy frissítési körből most kimarad a Microsoft két saját platformja, a Windows Phone és a Windows 10 is. Ez bizonyos fokig érthető, a vállalat most valószínűleg a UWP-s Skype alkalmazást fejleszti gőzerővel, amely a Windows 10 és a Windows 10 Mobile megújult design irányelveit követi majd. Ezzel viszont a felhasználók nem lehetnek maradéktalanul boldogak, a jelenleg elérhető appok ugyanis elég komoly problémákkal küzdenek, olyannyira, hogy a cég a "metrós" alkalmazást vissza is vonta az asztali gépeken, helyette pedig a hagyományos Win32-es kiadást kínálja letöltésre. Windows Phone-on nincs lehetőség ilyen visszalépésre, ott maradt az eddig elérhető Skype alkalmazás.

Az átrajzolt alkalmazások most élesednek a Play Store-ban és az App Store-ban, így ha még nem frissült az app, érdemes egy-két óra múlva visszanézni rá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról