Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 4. 11:11

Moduláris PC-vel és gamer tablettel támad az Acer

Két, játékosoknak szánt mobileszközzel is bővítette Predator szériáját az Acer. A vállalat IFA kiállításon egy a dedikált kontrollerek rezgő visszajelzését ígérő gamer okostelefont és tabletet is felvonultatott, illetve egy moduláris, kompakt PC-t is leleplezett, Revo Build néven.

Komoly figyelmet fordít a játékosokra az Acer, a gyártó idén az IFA-n egy táblgéppel és egy okostelefonnal is igyekezett a gamerek kedvében járni. A vállalat unortodox ötletei nem merültek ki a két eszköz szokatlan formatervében, az egy kompakt, moduláris, Lego-szerűen összeállítható PC-t is bemutatott.

Az Acer Predator 8 névre hallgató táblagépe az idei Computexen már rövid időre feltűnt, a cég pedig láthatóan úgy döntött, azt még az ünnepek előtt széles körben elérhetővé teszi azt. A nyolchüvelykes eszközre egy 1920x1200 pixeles (283 PPI) IPS panel került, motorházteteje alatt pedig egy négymagos, 2,4 gigahertzes maximális órajelű Intel Atom x7-Z8700 dolgozik. A készülékbe 2 gigabájt RAM és 64 gigabájt, microSD kártya segítségével akár további 128 gigabájttal bővíthető tárhely jutott. A tablet hátoldalán egy 5 megapixeles, előlapján pedig egy 2 megapixeles kamera található.

Az Android 5.1-es készülék érdekessége, hogy négy előlapi hangszóró található rajta, illetve a TacSense névre hallgató funkcióval a gyártó szerint sokkal pontosabb rezgő visszajelzést ad játék közben, mint a hagyományos tabletek, hasonlóan a dedikált kontrollerekhez. A merész külsejű eszköz a cég tervei szerint Európában már októberben elérhető lesz, 349 eurós ajánlott fogyasztói áron.

Predator 6, a kisebb ragadozó

A gyártó nem érte be csupán a játékosoknak szánt tablettel, a napokban Berlinben tovább gyarapította a Predator famíliát, a Predator 6, gamer-okostelefonnal. Az eszközről az Acer egyelőre nem árult el minden részletet, az azonban már jól látható, hogy az nyolchüvelykes testvéréhez hasonló formatervet kapott, mérete pedig hat hüvelyk környékén alakul. A cég azt is elárulta, hogy a kütyüben derekas, 4 gigabájt RAM található, illetve egy tízmagos MediaTek processzor. Jó eséllyel a chipgyártó májusban bejelentett, háromklaszteres Helio X20 lapkájáról van szó, a chip érdekessége, hogy az egyes feladatokat már háromféle kategóriába osztja erőforrásigény szempontjából, a legkomolyabbakat a két Cortex-A72 magból álló fürt, a közepes és kis teljesítményigényű feladatokat pedig a négy-négy Cortex-A53 magból álló csoportok kezelik. A Helio X20-ról korábban itt írtunk részletesen.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Akárcsak a táblagépen, a Predator 6-on is négy előlapi hangszóró található, továbbá egy 21 megapixeles hátlapi kamera, illetve a precíz rezgő visszajelzés sem maradt ki a csomagból. Az eszköz kapcsán az Acer egyelőre nem árult el több részletet, így az ár és a pontos megjelenési dátum sem ismert.

Acer Revo Build

A fentiek mellett a gyártó egy az íróasztalokra szánt, határozottan érdekes koncepcióval is előállt: Revo Build névre keresztelt készüléke egy moduláris, egymásra tornyozható elemekből összeállítható PC. Az eszköz alapegysége egy Intel Skylake processzornak ad helyet; egyelőre nem tudni, a modul pontosan milyen lapkákkal lesz elérhető, annyi azonban ismert, hogy alacsony fogyasztású Pentium vagy Celeron chipekről van szó. Ugyanebben az egységben találjuk a 8 gigabájt RAM-ot, amely igény szerint tovább bővíthető, illetve a 32 gigabájt belső flash tárhelyet.

Az alapblokkhoz további modulokat is kiad a gyártó, amelyeket elég a fő egység tetejére - vagy aljáara - helyezni, azok mágneses csatlakozóiknak köszönhetően automatikusan a helyükre pattannak. A vállalat dedikált grafikával, illetve 1 terabájtos vagy 500 gigabájtos merevlemezzel szerelt modulokat is kiad (utóbbiak hordozható, külső HDD-ként is bevethetők) sőt, egy akkumulátorral felszerelt egység is felkerült a palettára, így a PC egy darabig a konnektortól távol is használható. Ezekből a blokkokból az Acer ígérete szerint a későbbiekben frissített, jobb grafikával, nagyobb tárhellyel szerelt verziókat is kiad.

Meglehetősen kompakt rendszerről van szó, az egyes, négyzetes alapú blokkok alapterülete mindössze 12,5 x 12,5 centiméter, ráadásul bővítés sem igazán lehetne egyszerűbb - a Revo Build sikere ugyanakkor értelemszerűen nagyban múlik majd azon, a gyártó mennyire gondolja komolyan a hosszútávú támogatást, és valóban készít-e újabb modulokat az eszközhöz az első körben megjelent darabok után. Az Acer Revo Build alapkonfigurációja Európában októbertől lesz elérhető, 249 dolláros ajánlott fogyasztói áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról