Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 2. 16:10

Három új, 8 terabájtos merevlemez a Seagate-től

Vállalati felhasználóknak szánt 8 terabájtos merevlemezeket mutatott be a Seagate. A cég három új meghajtójából kettő még idén, egy pedig jövő év elején kerül piacra.

Három új, 8 terabájtos merevlemezzel állt elő a Seagate, a cég a tárolókkal a vállalati szegmenst veszi célba. Az eszközök Enterprise Capacity 3.5 HDD v5, Enterprise NAS HDD, illetve Kinetic HDD névre hallgatnak.

Az első modell PMR (perpendicular magnetic recording) technológiát alkalmaz, és hat, egyenként 1,33 terabájtos lemez található benne. A Seagate-nek úgy látszik sikerült hatékonyan növelni az adatsűrűséget az egyes lemezeken: a vállalat első 8 terabájtos lemeze még átlapolásos SMR (shingled magnetic recording) technológiát használt, amelynél az egyes lemezek adatsávjai részben átfedésben vannak, nem egyszerűen egymás mellett helyezkednek el.

Az Enterprise Capacity 3.5 HDD v5 merevlemezt a gyártó elsősorban webes felhasználási területekre szánja, mint például az email és SMB-szerverek. Az eszközben 256 megabájt cache található, így a vállalat szerint az előző generáció véletlenszerű írási és olvasási sebességének több mint duplájára képes. Az eszköz 6 gigabites SATA és 12 gigabites SAS csatolóval, valamint a hardverszintű titkosításra képes SED (self-encrypting drive) változatban is elérhető.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Neve alapján valószínűleg nem meglepő, hogy az Enterprise NAS HDD-t a Seagate a közepes és nagyvállalatoknak szánja NAS, RAID és egyéb felhőtárhelyes alkalmazási területekre, legfeljebb 16 lemez befogadására képes toronyba vagy rackbe szerelhető szerverekbe. A HDD fentebb tárgyalt testvéréhez hasonlóan hatlemezes, PMR technológiával, lemezenként 1,33 terabájt tárterülettel. Az alacsony fogyasztású merevlemezekhez a cég igény szerint egy ötéves, Rescue Data Recovery szolgáltatást is biztosít, amellyel visszaállíthatók a tárolókról valamilyen okból elveszett adatok.

A várhatóan 2016 januárjában érkező 8 terabájtos Kinetic HDD már a korábban említett SMR technológiát használja. A Kinetic címkével ellátott Seagate merevlemezek érdekessége, hogy nincs szükségük külön NAS szerverre az online kapcsolathoz, azokon egy SATA-ra emlékeztető aljzatban két Ethernet kimenet is helyet kapott. A vállalat már több gyártóval tárgyal, a Kinetic tárolókhoz szánt külső házak kapcsán.

A Seagate Enterprise Capacity 3,5 HDD v5, illetve az Enterprise NAS HDD még idén novemberben elérhetők lesznek, a 8 terabájtos Kinetic modellre viszont jövő év elejéig várni kell. A gyártó árakat egyelőre egyik termék kapcsán sem közölt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról