Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 17. 14:36

Új arckeresőt kap a legfrissebb Google Play Services

Felturbózott arckereső API-val és a közeli eszközökkel kommunikáló Nearby Messages fejlesztői interfésszel érkezik a legújabb Google Play Services csomag. A 7.8-as verzió újdonságai között egy a vonalkódok levadászására szánt, Barcode API is helyet kapott.

Megérkezett a Google Play Services 7.8, két új API-val a fedélzetén. Az Android rendszer mögött működő szolgáltatáscsomag a közelben lévő eszközökkel és felhasználókkal való interakciókhoz szánt Nearby Messages API-val, illetve az akár valós idejű kép- és videóelemzést lehetővé tevő Mobile Vision API-val bővül, továbbá a már ismert komponensekhez is hoz finomhangolásokat.

Az először júliusban bemutatott Nearby Messages egy keresztplatformos fejlesztői interfész mobileszközökkel, illetve Bluetooth LE-vel kommunikáló beaconökkel is lehetővé teszi a kommunikációt, amennyiben azok a felhasználó közelében vannak. Az új funkció a Bluetooth mellett Wi-Fire, illetve ultrahangos kommunikációra épít, és a 2.3-asnál újabb Android mellett iOS rendszeren is elérhető.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szintén újdonságként érkező Mobile Vision API két részből épül fel, ezek a Face API és a Barcode API. Előbbi elsődleges feladata az arcok megtalálása különböző képeken vagy videókon - a Google szerint a megoldás jóval gyorsabb és pontosabb is, mint a rendszerben már jó ideje megtalálható FaceDetector.Face API. Azt ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nem a szó szoros értelmében vett arcfelismerésről van szó, a szoftver csupán azt állapítja meg, hogy egy emberi arcról van szó - ha például az kikerül a képből, majd ismét megjelenik, az API-val nem határozható meg, hogy ugyanazt az arcot látjuk-e.

A Face API nézőponttól függetlenül képes megtalálni az emberi arcokat a képekben és videókban, sőt, a különböző arckifejezések sem vezetik félre, továbbá az olyan tájékozódási pontokat is el tudja helyezni az arcokon, mint a szemek, az orr vagy a száj szélei - ezek alapján pedig azt is felismeri, hogy az alany szemei nyitva vagy csukva vannak, illetve hogy az mosolyog-e. A Mobile Vision API másik komponense a Barcode Detection API. Ahogy névből is sejthető, a szoftver a vonalkódok felismerését és leolvasását teszi lehetővé, egyszerre akár többét is. A technológia számos egy- és kétdimenziós vonalkódszabványt támogat.

A keresőóriás a fentieken túl a Google Cloud Messaging (GCM) üzenetküldő szolgáltatást is frissítette, azzal immár az értesítések lokalizálására is lehetőség van az androidos készülékeken. Az Android M közeledtével továbbá a GCM-ben magas és normál prioritású üzeneteket is beállíthatunk. Az érdeklődőknek további részletekért érdemes felkeresni a Google fejlesztői weboldalát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról