Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 17. 14:36

Új arckeresőt kap a legfrissebb Google Play Services

Felturbózott arckereső API-val és a közeli eszközökkel kommunikáló Nearby Messages fejlesztői interfésszel érkezik a legújabb Google Play Services csomag. A 7.8-as verzió újdonságai között egy a vonalkódok levadászására szánt, Barcode API is helyet kapott.

Megérkezett a Google Play Services 7.8, két új API-val a fedélzetén. Az Android rendszer mögött működő szolgáltatáscsomag a közelben lévő eszközökkel és felhasználókkal való interakciókhoz szánt Nearby Messages API-val, illetve az akár valós idejű kép- és videóelemzést lehetővé tevő Mobile Vision API-val bővül, továbbá a már ismert komponensekhez is hoz finomhangolásokat.

Az először júliusban bemutatott Nearby Messages egy keresztplatformos fejlesztői interfész mobileszközökkel, illetve Bluetooth LE-vel kommunikáló beaconökkel is lehetővé teszi a kommunikációt, amennyiben azok a felhasználó közelében vannak. Az új funkció a Bluetooth mellett Wi-Fire, illetve ultrahangos kommunikációra épít, és a 2.3-asnál újabb Android mellett iOS rendszeren is elérhető.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A szintén újdonságként érkező Mobile Vision API két részből épül fel, ezek a Face API és a Barcode API. Előbbi elsődleges feladata az arcok megtalálása különböző képeken vagy videókon - a Google szerint a megoldás jóval gyorsabb és pontosabb is, mint a rendszerben már jó ideje megtalálható FaceDetector.Face API. Azt ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nem a szó szoros értelmében vett arcfelismerésről van szó, a szoftver csupán azt állapítja meg, hogy egy emberi arcról van szó - ha például az kikerül a képből, majd ismét megjelenik, az API-val nem határozható meg, hogy ugyanazt az arcot látjuk-e.

A Face API nézőponttól függetlenül képes megtalálni az emberi arcokat a képekben és videókban, sőt, a különböző arckifejezések sem vezetik félre, továbbá az olyan tájékozódási pontokat is el tudja helyezni az arcokon, mint a szemek, az orr vagy a száj szélei - ezek alapján pedig azt is felismeri, hogy az alany szemei nyitva vagy csukva vannak, illetve hogy az mosolyog-e. A Mobile Vision API másik komponense a Barcode Detection API. Ahogy névből is sejthető, a szoftver a vonalkódok felismerését és leolvasását teszi lehetővé, egyszerre akár többét is. A technológia számos egy- és kétdimenziós vonalkódszabványt támogat.

A keresőóriás a fentieken túl a Google Cloud Messaging (GCM) üzenetküldő szolgáltatást is frissítette, azzal immár az értesítések lokalizálására is lehetőség van az androidos készülékeken. Az Android M közeledtével továbbá a GCM-ben magas és normál prioritású üzeneteket is beállíthatunk. Az érdeklődőknek további részletekért érdemes felkeresni a Google fejlesztői weboldalát.

a címlapról