Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Az álnevekért küzd a Facebookkal Németország

Hlács Ferenc, 2015. július 30. 15:47
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nem kérhet hivatalos iratot, nem változtathatja meg egyoldalúan a felhasználók nevét és nem teheti kötelezővé a valódi név használatát a Facebook Németországban a hamburgi adatvédelmi hatóság döntése alapján - a közösségi oldal szerint azonban csak a központjának otthont adó Írország szabályozásainak kell megfelelnie.

hirdetés

Nem kötelezheti valódi nevük használatára felhasználóit a Facebook Németországban - állapította meg a hamburgi adatvédelmi hatóság (Hamburg Data Protection Authority). A Reuters értesülései szerint, a döntés értelmében a közösségi oldal a továbbiakban nem változtathatja meg egyoldalúan a felhasználók választott nevét valódi nevükre, illetve hivatalos azonosítók bemutatását sem kérheti tőlük. A Facebook ugyanakkor, miután európai központja Írországban található, elutasítja a más országok szabályozásai alapján hozott döntéseket - így a hamburgi ítéletet is.

A német hatóság korábban egy nő megkeresésére indított vizsgálatot, akinek a Facebook nem valós név használata miatt felfüggesztette profilját, ezt követően személyazonossága igazolását kérte tőle, majd saját hatáskörben az eredeti nevet rendelte a fiókhoz - a bejelentő akarata ellenére. A közösségi oldal intézkedése a hatóság szerint megsértette a felhasználó magánélethez való jogait.

A Facebook ugyanakkor épp ellenkezőleg gondolkodik az ügyben, a cég az ítélettel nem meglepő módon szembehelyezkedve úgy véli, épp azzal védi meg a felhasználókat, ha a valódi név használatára kötelezi őket, miután így biztosak lehetnek benne, kivel osztják meg a közösségi oldalra feltöltött tartalmaikat.

Nem ez az első eset, hogy a közösségi oldal Európában hasonló problémákba fut, a vállalatnak júniusban Belgium adatvédelmi hatóságával is meg kellett ütköznie a bíróságon, akkor azért, mert a cég a szervezet szerint jogsértő módon követi a felhasználói tevékenységeket. A hamburgi és belga adatvédelmi hatóság jelenleg Spanyolország, Hollandia és Franciaország hasonló szervezeteivel együttműködve vizsgálja a közösségi oldal adatvédelmi irányelveit.

Írország vonatkozó hatósága ugyanakkor a legutóbbi, 2011-es vizsgálata során nem talált az ország törvénykezésével szembemenő gyakorlatot a Facebooknál, így a valódi név használatának kötelezővé tételét sem ítélte szabálysértőnek. Hamburg mindenesetre nem hagyja annyiban az ügyet, Johannes Caspar adatvédelmi biztos szerint ugyanis ír törvénykezés ide vagy oda, Németországban a közösségi oldalnak a helyi szabályozás alapján kell működnie.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.