Szerző: Hlács Ferenc

2015. július 29. 14:50

Erőre kap a Nintendo?

Pozitív eredménnyel zárta júniusban lezárult üzleti negyedévét a Nintendo, a vállalatnak 67 millió dollárnak megfelelő nettó proftijával évek óta ez volt a legjobb három hónapja. Az elemzők az okostelefonos játékpiacra való belépéstől további fellendülést várnak.

Termőre fordult a Nintendo, a vállalat április-júniusi üzleti negyedévének (azaz a cég 2016-os üzleti évének első negyedének) végén, a várakozásokkal ellentétben, 9,3 millió dollárnak (1,14 milliárd jen) megfelelő üzemi nyereségről számolt be, ami jól látható előrelépés a tavaly ilyenkor elkönyvelt, mintegy 76,8 millió dolláros mínuszhoz képest. A vállalat eladásaiból az elmúlt időszak során 729 millió dolláros  árbevételre tett szert - ez szintén jelentős növekedés, a tavalyi év hasonló szakaszában jelentett 603 millió dollár után. A gyártó nettó profitja 67 millió dolláros volt az elmúlt negyedévben.

A fellendülés valószínűleg elsősorban a cég egyes népszerű videojátékaihoz kiegészítőként kínált Amiibo játékfigurák erős eladásainak köszönhető - de a gyenge jen szerepe sem elhanyagolható a növekedésben. A kifejezetten sikeres, Wii U-ra készült Splatoon sikeres kezdeti eladásai is nyomtak a latban, a játékból mintegy 1,6 millió példányt adtak el május óta. A Nintendo szerint 3DS kézikonzoljai is hozzájárultak a mérleg pozitívra billentéséhez, noha a vállalat hardverértékesítés terén nem mutatott fel jelentős pluszt a korábbi, veszteséges negyedévekhez képest - a Wii U konzol még némi visszaesést is produkált, egy év alatt 510-ről 470 ezerre konszolidálódott az eladott darabszám.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A korábban borúlátó elemzők most további erősödést jósolnak a Nintendónak, főleg arra építve, hogy a cég hamarosan megnyitja kapuit az okostelefonos platformok előtt. Utóbbi nagy lépés a hasonló mobileszközöktől korábban erőteljesen elhatárolódó vállalat számára - ugyanakkor az okostelefonos, illetve tabletes játékok rohamos térhódításával nem igazán maradt más választása. A Financial Times által megszólaltatott elemzők komoly fellendülést várnak a cég belépésétől a telefonos játékok piacára, a vállalat első ilyen játékai még idén megjelenhetnek. Ugyancsak szerepet játszhat az esetleges további erősödésben a cég jelenleg fejlesztés alatt álló NX konzolja.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a Satoru Iwata halála után, néhány héttel ezelőtt megüresedett elnöki széket ki foglalja majd el a Nintendonál, a gyártót jelenleg két igazgató, Shigeru Miyamoto és Genyo Takeda közösen irányítja - a mobileszközökre való áttéréshez azonban a cégnek szüksége lesz egy vezetőre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról