Szerző: Hlács Ferenc

2015. július 27. 13:45

Második generációjához érkezett az Android One

Megérkezett az első, második generációs Android One telefon: a Google olcsó okostelefonjainak legújabb modellje a Lava Mobiles gondozásában látott napvilágot, Android 5.1.1-gyel és két év garantált frissítéssel.

Megérkezett a Google feltörekvő piacokra szánt Android One okostelefonjainak második generációja. Az új, 2015-ös széria Indiában rajtol, a keresőóriás és a Lava Mobiles együttműködésében. A legfrissebb generációt megnyitó készülék Lava Pixel V1 névre hallgat és a korábbi modelleknél jelentősen nagyobb, 5,5 hüvelykes kijelzővel rendelkezik. A méretes panel felbontása 1280x720 pixel, ez szerény, 267 PPI-s pixelsűrűségre elég, kifejezetten a belépőszintet célzó Android One okostelefonról lévén szó azonban nem lehet ok panaszra, főleg figyelembe véve, hogy IPS panelről van szó.

A Lava Pixel V1-ben egy MediaTek processzort találunk, egész pontosan az MT6582 chipet. A lapka esetében ugyanakkor még belépőszinten is rezeg a léc: abban négy darab Cortex-A7 mag dolgozik, 1,3 gigahertzre állítva - az alacsony fogyasztású, ennek megfelelően kis teljesítményű processzormagok 2013-ból lehetnek ismerősek. A RAM-mal már valamivel bőkezűbb volt a gyártó, pontosabban a tervezési irányelveket lefektető Google, abból 2 gigabájt jutott a készülékbe, a microSD kártyával bővíthető belső tárhely mérete pedig 32 gigabájt. Eltérő méretű tárterülettel szerelt verzió előreláthatólag nem készül az eszközből.

A készülék hátoldalán egy 8 megapixeles, előlapján pedig egy 5 megapixel felbontású szenzorral szerelt kamera található, amelyek a szoftveres interpolációnak köszönhetően 13, illetve 8 megapixeles fotókat produkálnak. Ahogy az az Android One eszközöknél lenni szokott, a telefon 2 SIM befogadására is képes, továbbá legfeljebb 3G hálózatokra csatlakozhatunk vele. Az okostelefon emellett a Bluetooth 4.0-t és a 802.11/b/g/n szabványú Wi-Fit is támogatja. Az akkumulátor kapacitása 2650 mAh, ez bár nem túl nagy érték (főleg a jókora kijelzőhöz mérten), a viszonylag kis étvágyú A7 magokkal valószínűleg elfogadható üzemidőt produkál majd.

Ahogy az minden Android One telefonnak, a Lava Pixel V1-nek is a garantált támogatás az egyik legnagyobb előnye. A telefon Android 5.1.1-gyel érkezik és a keresőóriás ígérete szerint legalább 2 évig folyamatosan kap majd frissítéseket. Ráadásul miután teljes egészében a Google felel az eszközökön futó szoftverért, a szerény hardver ellenére aránylag jó teljesítményre lehet számítani, akárcsak a népszerű előző generáció esetében. A Pixel V1 egyelőre csak Indiában, a Flipkart online áruházban érhető el, a szériának megfelelően alacsony, 177 dollárnak megfelelő áron.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról