Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Harctéri táblagépet jelentett be a Dell

Hlács Ferenc, 2015. július 21. 14:49
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Masszív, ütésálló táblagéppel rukkolt elő a Dell: a Latitude Rugged 12 Tablet a leejtésnek, rázkódásnak, pornak és a ráfröccsenő víznek is ellenáll, illetve az extrém hőmérsékletekkel is megbirkózik. A készülékhez hasonlóan strapabíró kiegészítők is várhatók.

Új taggal bővül a Dell Latitude Rugged sorozata, ezúttal azonban nem strapabíró notebookról, hanem masszív táblagépről van szó, ahogy az a Dell Latitude Rugged 12 Tablet nevéből is sejthető - még akkor is, ha az eszköz vastagság terén a mai notebookok túlnyomó részét maga mögött hagyja.

A többek között építkezésekre vagy akár katonai célokra szánt készülékre egy 11,6 hüvelykes, 1366x768 pixel felbontású, csillogásmentes kijelző jutott, amely a cég szerint kültéri használatkor, napsütésben is jól olvasható. Az érintőpanel egyszerre 10 ujjat is felismer, akár kesztyűben is, így a fejszét, kőtörő kalapácsot vagy gépkarabélyt letéve rögtön használatba vehető az eszköz. A tablet hátoldalán egy kihajtható támasz is helyet kapott.

A táblagépben egy Broadwell szériás Intel Core M processzor ketyeg, amelyhez maximum 8 gigabájt RAM, illetve akár 512 gigabájtos SSD párosítható. A tablet támogatja a 802.11ac szabványú Wi-Fit, és a Bluetooth 4.0-t, NFC és GPS vevő is található benne, valamint tetszés szerint 4G mobilinternettel is felszerelhető. Ami a fizikai csatlakozókat illeti, a készüléken USB 3.0, microHDMI és kisméretű soros port található, egy microSD foglalat is jutott rá, továbbá az alján a dokkoló, illetve billentyűzet csatlakoztatására szolgáló port is elfért. A csatlakozók többségét vízálló gumifedél védi, akárcsak a tavaly megjelent, 14 hüvelykes notebook változat esetében, amelyet mi is kipróbáltunk.

A készüléket a gyártó nem retikülökbe szánja, az mintegy 1 hüvelyk, azaz kicsivel több mint 2,5 centiméter vastag és nagyjából 1,6 kilogrammot nyom. A vaskos kialakítás és nem utolsó sorban a tablet sarkain lévő ütközők láttán nem meglepő, hogy a táblagép jól bírja a strapát: a cég szerint 1,2 méterről gond nélkül leejthető, továbbá a rázkódásnak, pornak és a ráfröccsenő víznek is ellenáll. A vállalat egyelőre nem közölt pontos IP védelmi besorolást. A készülék a szélsőséges hőmérséklettel is megbirkózik, akár -28-tól 62 Celsius fokig.

A Dell 12 órás akkumulátoros üzemidőről beszél a tablet kapcsán, noha mobilnettel ez valószínűleg kevesebb lesz. Az eszköz kettő, kétcellás akkumulátornak adhat otthont, igaz, az alapmodellel csak egy telep jár. A táblagép hátuljába illeszkedő akkuk egyszerűen cserélhetők, akár menet közben. A vállalat tervei szerint több kiegészítőt is piacra dob majd termékéhez, például aktív stylust, illetve a fentebb már említett asztali dokkolót, illetve billentyűzetet. Utóbbi egyébként maga is a tablethez hasonlóan masszív, a ráfröccsenő víznek, pornak és az ütéseknek is ellenáll, továbbá RGB háttérvilágítást is kapott. A klaviatúra felhajtva védőtokként is használható. Az alsó csatlakozó ezeken túl a táblagép hátuljára rögzíthető modulokhoz is használható lesz, amely plusz aljzatokat vagy egyéb hardvereket is adhat az eszközhöz, mint a vonalkód- vagy mágnescsíkolvasók.

A Dell Latitude 12 Rugged Tablet alapmodellje a Liliputing információi szerint 1600 dollárért lesz megvásárolható, ezért az összegért 4 gigabájt RAM és egy 128 gigabájtos SSD kerül a készülékbe. Az árat a Dell a hasonló "harctéri" megoldások sokszor 2000 dollár környéki indulóárához képest viszonylag alacsonyan szabta meg, ez persze kiegészítőkkel, esetleg erősebb hardverrel pillanatok alatt feltornázható.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.