:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. július 21. 14:49

Harctéri táblagépet jelentett be a Dell

Masszív, ütésálló táblagéppel rukkolt elő a Dell: a Latitude Rugged 12 Tablet a leejtésnek, rázkódásnak, pornak és a ráfröccsenő víznek is ellenáll, illetve az extrém hőmérsékletekkel is megbirkózik. A készülékhez hasonlóan strapabíró kiegészítők is várhatók.

Új taggal bővül a Dell Latitude Rugged sorozata, ezúttal azonban nem strapabíró notebookról, hanem masszív táblagépről van szó, ahogy az a Dell Latitude Rugged 12 Tablet nevéből is sejthető - még akkor is, ha az eszköz vastagság terén a mai notebookok túlnyomó részét maga mögött hagyja.

A többek között építkezésekre vagy akár katonai célokra szánt készülékre egy 11,6 hüvelykes, 1366x768 pixel felbontású, csillogásmentes kijelző jutott, amely a cég szerint kültéri használatkor, napsütésben is jól olvasható. Az érintőpanel egyszerre 10 ujjat is felismer, akár kesztyűben is, így a fejszét, kőtörő kalapácsot vagy gépkarabélyt letéve rögtön használatba vehető az eszköz. A tablet hátoldalán egy kihajtható támasz is helyet kapott.

A táblagépben egy Broadwell szériás Intel Core M processzor ketyeg, amelyhez maximum 8 gigabájt RAM, illetve akár 512 gigabájtos SSD párosítható. A tablet támogatja a 802.11ac szabványú Wi-Fit, és a Bluetooth 4.0-t, NFC és GPS vevő is található benne, valamint tetszés szerint 4G mobilinternettel is felszerelhető. Ami a fizikai csatlakozókat illeti, a készüléken USB 3.0, microHDMI és kisméretű soros port található, egy microSD foglalat is jutott rá, továbbá az alján a dokkoló, illetve billentyűzet csatlakoztatására szolgáló port is elfért. A csatlakozók többségét vízálló gumifedél védi, akárcsak a tavaly megjelent, 14 hüvelykes notebook változat esetében, amelyet mi is kipróbáltunk.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A készüléket a gyártó nem retikülökbe szánja, az mintegy 1 hüvelyk, azaz kicsivel több mint 2,5 centiméter vastag és nagyjából 1,6 kilogrammot nyom. A vaskos kialakítás és nem utolsó sorban a tablet sarkain lévő ütközők láttán nem meglepő, hogy a táblagép jól bírja a strapát: a cég szerint 1,2 méterről gond nélkül leejthető, továbbá a rázkódásnak, pornak és a ráfröccsenő víznek is ellenáll. A vállalat egyelőre nem közölt pontos IP védelmi besorolást. A készülék a szélsőséges hőmérséklettel is megbirkózik, akár -28-tól 62 Celsius fokig.

A Dell 12 órás akkumulátoros üzemidőről beszél a tablet kapcsán, noha mobilnettel ez valószínűleg kevesebb lesz. Az eszköz kettő, kétcellás akkumulátornak adhat otthont, igaz, az alapmodellel csak egy telep jár. A táblagép hátuljába illeszkedő akkuk egyszerűen cserélhetők, akár menet közben. A vállalat tervei szerint több kiegészítőt is piacra dob majd termékéhez, például aktív stylust, illetve a fentebb már említett asztali dokkolót, illetve billentyűzetet. Utóbbi egyébként maga is a tablethez hasonlóan masszív, a ráfröccsenő víznek, pornak és az ütéseknek is ellenáll, továbbá RGB háttérvilágítást is kapott. A klaviatúra felhajtva védőtokként is használható. Az alsó csatlakozó ezeken túl a táblagép hátuljára rögzíthető modulokhoz is használható lesz, amely plusz aljzatokat vagy egyéb hardvereket is adhat az eszközhöz, mint a vonalkód- vagy mágnescsíkolvasók.

A Dell Latitude 12 Rugged Tablet alapmodellje a Liliputing információi szerint 1600 dollárért lesz megvásárolható, ezért az összegért 4 gigabájt RAM és egy 128 gigabájtos SSD kerül a készülékbe. Az árat a Dell a hasonló "harctéri" megoldások sokszor 2000 dollár környéki indulóárához képest viszonylag alacsonyan szabta meg, ez persze kiegészítőkkel, esetleg erősebb hardverrel pillanatok alatt feltornázható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.