Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Vodafone Red Mozi - showtlan popcorn

Koi Tamás, 2015. július 17. 12:10
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A tavasz kezdete óta már a Vodafone Magyarországnak is van online filmkölcsönző szolgáltatása, ami ismételten csak azt jelzi, hogy a piac üzleti stratégiai és technológiai szempontból megérett a bővítésre, változásra. A tartalomipar azonban mázsás súllyal fogja vissza az összes hasonló hazai kezdeményezést.

hirdetés

Idén márciusban a Vodafone Magyarország is belevágott az online videotéka-üzletbe. Ez a szegmens Magyarországon valójában különböző formákban régóta jelen van, de igazi áttörést még egyik versenyzőnek sem sikerült elérnie. A Vodafone Red Mozi hasonló elven működik, mint a Telenor 2013-ban indult MyTV-je, illetve a Telekom TV GO-ja (leszámítva a lineáris tartalmakat), egyben ugyanabban a betegségben is szenved a szolgáltatás: a katalógus mindegyik platformon erősen foghíjas.

Klasszikus modell

Ami már csak azért is kár, mert a Vodafone Red Mozi az operátor kínálatában szereplő többi termékhez hasonlóan ízlésesen csomagolt szolgáltatás, sokoldalú funkciókkal és a mobilitás adta lehetőségekkel. A rendszer előfizetéses VOD (SVOD) szolgáltatásként és hagyományos tékaként egyszerre működhet, az 1990 forintos havi előfizetési díj sem mondható túlzónak, miként a 90-800 forintos eseti kölcsönzési díj is vállalható összeg, például egy mozijegy árához hasonlítva.

A Vodafone Red Mozi technológiai szempontból valójában semmi újat nem hozott a magyar piacra, a cég egy alvállalkozó által üzemeltetett tartalomszolgáltatói háttérrendszerhez ad hozzáférést webes felületen vagy iOS-es, illetve androidos mobilalkalmazáson keresztül. A mozgókép és a hang streaming adatfolyamként jut el minden eszközre, PC-n a másolásvédelmi kritériumok miatt Silverlight beépülőt használ a felület. A rendszer a rendelkezésre álló sávszélességhez igazodva adaptív streaming technológiát használ, a mozizáshoz szükséges minimális sávszélesség pedig 1 Mbps letöltési irányban.

A szolgáltatást kizárólag Vodafone-előfizetők vehetik igénybe, de nem kötelező használatához a Vodafone mobilnet, ami már csak azért is szerencsés, mert a legjobb minőségű streaming adatfolyammal nagyjából annyi gigabájtnyi forgalmat generál a rendszer, ahány órás a film vagy sorozatepizód. A Red Mozi emellett igazi családi szolgáltatás, hiszen egy hozzáféréssel egyszerre akár öt eszközön is használható (a szolgáltató minden hónap elején törli a regisztrált eszközök listáját).

Nem bonyolították túl

A Red Mozi felülete mind PC-n böngészőben, mind az alkalmazásokon belül mondhatni hibátlan, legalábbis ami az elrendezést illeti. A felület a végletekig letisztult, szinte csak a filmek borítóját látni a nyitóképernyőn, illetve egy ajánló igyekszik felhívni a figyelmet a tartalmakra. Ha már szóba került az ajánló, a Red Mozi felület talán egyetlen hátránya a személyre szabott ajánlatok teljes hiánya, vagyis a rendszer egyáltalán nincs tekintettel a tartalomfogyasztási szokásainkra, és történetesen akkor is a Madagaszkár legújabb részét tolja az arcunkba a nyitóképernyőn, ha egyáltalán nem nézünk animációs filmeket. Ez egyébként nem csak a Red Mozi hiányossága, a konkurens szolgáltatók megoldásai ugyanezzel a kihívással küzdenek.

Hiányoznak az előzetesek is a filmekhez, ami alapján adott esetben akár el is dőlhetne, hogy egy adott tartalom megéri-e az egyszeri, 600-700 forintos kölcsönzési díjat (előfizetéses rendszerben ez nyilván nem szempont). Ezt a lécet másoknak azért már sikerült megugrani a magyar piacon, a Red Mozi esetében azonban legfeljebb értékelni tudjuk a filmet, miután megnéztük, ezzel segítve a többi felhasználót a döntésben.

A hazai médiafogyasztási szokásokat és a kiadók hozzáállását jól jelzi, hogy bár az alkalmazás nyelvét át lehet váltani angolra, a tartalmak nem érhetők el eredeti angol nyelven, feliratozva. Az alighanem az átlag magyar nyelvismereti szinttel összefüggő felirat- és nyelvkínálat az összes honi VOD/SVOD szolgáltatás rákfenéje, ha valaki eredeti nyelven nézne garantáltan legális forrásból származó filmeket, jobbára a Google Play Store és az iTunes hazánkban is elérhető tékája áll a rendelkezésére.

Varázslat a tévén

A Red Mozi fejlesztése során a Vodafone szerencsére gondolt azokra a potenciális nézőkre, akik nem okostelefonon, tableten és még csak nem is PC-n keresztül kívánnak mozizni, hanem mondjuk az otthoni, 55 hüvelykes LCD segítségével. A Vodafone versenytársához, a Telenorhoz hasonlóan bölcsen nem kezdett el az ezerféle okostévé-platformra alkalmazásokat fejleszteni, helyette a már hazánkban is megvásárolható Google Chromecasttel drótozta össze az alkalmazást.

A Chromecast előnye, hogy segítségével gyakorlatilag bármilyen, HDMI-bemenettel rendelkező megjelenítőre ráküldhető a Red Mozi képe, az okostelefon vagy a tablet pedig ilyenkor valójában csak egy online távvezérlőként működik, vagyis filmnézés közben mást is lehet csinálni az eszközzel. A Red Mozi hasonlóképpen támogatja az Apple Airplay technológiáját is - az így a tévén megjelenő kép minősége megfelelő sávszélesség esetén nagyjából egy jobb minőségű IPTV-adás szintjét hozza.

A Vodafone online tékája technológiai szempontból tehát összességében hozza az iparági szintet, a szolgáltatás azonban hiába lenne technológiailag tökéletes, sajnos pont azzal van a legnagyobb probléma, aminek valójában el kellene adnia az egész csomagot: a tartalommal. Hiába szerződött ugyanis le a Vodafone több hollywoodi stúdióval, illetve "független" magyar és külföldi jogtulajdonosokkal (ez a jelző a tapasztalatok szerint sok jót nem ígér a tömegszórakoztatásban), ha a Red Mozi is ugyanazt a közel vállalhatatlan tartalomkínálatot nyújtja, mint az összes magyar versenytárs.

Pedig a Vodafone láthatóan igyekszik, van egy egyedülálló premier kölcsönzési szolgáltatása is a Red Mozinak (Red Premiernek hívják), bár azért a premier jelző olykor barokkos túlzás, hiszen ezen a héten a 2013-as "Szupercella" (IMDb 6,8) kölcsönözhető ki, a jövő héten pedig érkezik a szintén 2013-as "A burok" (IMDb 5,9) - ezek azért láthatóan nem azok a filmek, melyekért tízezrek indulnának azonnal moziba.

Méretgazdaságossági csapda

A tartalommal kapcsolatos hiányosságok azonban nem róhatók fel teljes mértékben a Vodafone-nak. Szakértők több különböző fórumon hangot adtak már korábban annak, hogy a videós over the top szolgáltatások legnagyobb problémája a méretgazdaságosságra vezethető vissza, vagyis akkor lehetne elérhető áron A+ kategóriás filmek sokaságát kínálni, ha lenne rá kellő méretű fizetőképes kereslet. Ez azonban hazánkban még a több százezer potenciális VOD-ügyféllel rendelkező Magyar Telekom számára is nagy falat, a kisebbeknek meg pláne, márpedig ezzel a kínálattal keveseknek fog megjönni a kedvük a rendszeres online tékázáshoz, bármennyire is kényelmes a szolgáltatás.

A Red Mozi és társai ezzel leginkább egy olyan, ultramodern mozihoz hasonlíthatók, ahol kényelmesek a székek, jó a hang és a kép, jól be van állítva a légkondi, de állandóan pocsék filmeket vetítenek. Csakhogy míg a mozikban még a rossz filmek is működhetnek ha legalább látványosak, addig egy tablet vagy okostelefon kijelzőjén mindez nagyon kiábrándító élmény lehet.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.