Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 16. 16:50

Elkészült a Windows 10

Kiadta a Windows Insider program résztvevőinek a Windows 10 legfrissebb, 10240-es alverzióját a Microsoft. Nemhivatalos információk szerint ez az RTM, vagyis a végleges és stabilnak minősülő kiadás, innen indul az operációs rendszer karrierje.

Kiadta a Windows 10 legfrissebb fejlesztői alverzióját (buildjét) a Microsoft, ez a The Verge értesülései szerint már a "végleges" verziót jelenti. Ez magyarázhatja, hogy a lassan emelkedő build sorozatszámok (a legutóbbi még 10162 és 10166 volt) miért ugrottak hirtelen a szimbolikusnak is tekinthető 10240-re. A lap többszörösen megerősített információi szerint ez lesz az a verzió, amit a Microsoft a gyártópartnereknek is átadott, illetve ezt fogja frissítésként nyújtani a rendszer július 29-i hivatalos rajtját követően.

A Microsoft hivatalosan ugyan nem jelentette be, de úgy a jelek egyértelműen arra mutatnak, hogy ez a build lesz a Windows 10 alapkiadása. Ezt korábban RTM (release to manufacture) mérföldkőként emlegette a Microsoft, a cég fejlesztési ciklusában hagyományosan ez jelenti azt, hogy a kódbázist lezárja a cég, a rendszert pedig eljuttatja a gyártópartnereknek és elkezdi gyártani optikai hordozókat. Ahogy korábban írtuk, a hagyományos menetrend teljesen borul a Windows 10 esetében, így elképzelhető, hogy hivatalosan RTM-ként azonosított build nem is lesz.

Az első tapasztalataink szerint ma reggel egyébként nem csak az új build, hanem azzal egyidőben (de attól függetlenül) számos új, gyártói eszközmeghajtó is felkerült a Windows Update rendszerébe, a tesztlaptophoz például eddig nem kínált a beépített 3G-s modemhez drivert a rendszer - most azonban erre is sor került. Egyébként nem csak a Microsoft indította be ezt, például a Lenovo-féle ThinkVantage System Update is elkezdte felkínálni letöltésre a Windows 10-es meghajtóprogramokat (eddig csak a saját fejlesztésű segédprogramok szerepeltek a listán).

A friss build az előző alverziókhoz képest érdemben nem változott, a 1016x buildekhez képest minden ugyanott van és ugyanúgy működik. Egy apró változás, hogy a képernyő jobb alsó sarkából eltűnt a vízjel, ami eddig a rendszert próbaverzióként azonosította.

Már a Lenovo is teríti a Windows 10-es meghajtókat.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A 10240-es alverziót a Microsoft már azon az infrastruktúrán küldte ki a tesztelőknek, amely majd a rendszer terítését élesben, a nagy tömegek felé is végezni fogja - ez egyébként az infrastruktúra hivatalos validációs tesztje is. A buildet egyébként mind a "slow", mind a "fast" csoportba tartozó tesztelők megkapták a mai nap folyamán, a rendszert tehát elegendően stabilnak érzi a Microsoft ahhoz, hogy a kockázatminimalizálást választó tesztelőknek is kiküldje.

Új PC-ken csak később

A rendkívül szorosra szabott menetrend egyik eredménye lesz, hogy a július 29-i rajtra nem lesznek a boltok polcain Windows 10-zel szerelt PC-k. Ugyan a Windows 8.1-gyel megvásárolt gépek természetesen ingyenesen frissíthetőek lesznek Windows 10-re, a gyárilag előtelepített Windows 10-zel csak a rajt után néhány héttel vásárolhatunk majd számítógépet. Ennek logisztikai oka van, a gyártók az átvett lemezképet szinte azonnal ráteszik majd a gépekre, azonban a gyártástól a boltokig tartó szállítási lánc átfutási ideje miatt némi késéssel érkeznek ezek meg. Áthidaló megoldásként a nagyobb áruházláncok arra készülnek, hogy a vásárlás után ott helyben segítenek frissíteni az új számítógépet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról